L'exrelator de l'ONU per a un ordre internacional democràtic i equitatiu, Alfred de Zayas, s'ha preguntat aquest dimarts perquè els europeus no exigeixen a Espanya i el Regne Unit l'alliberament dels presos polítics i de Julian Assange quan sí que demana més llibertat d'expressió a Rússia i Bielorússia.

En un fil de Twitter, De Zayas, també ha titllat d'hipòcrites les noves sancions de la UE cap a Rússia pel cas Navalni. Segons l'exrelator, la UE està imposant sancions  a un país que no és membre de la Unió quan està ignorant que Espanya manté empresonats 12 presos polítics a Catalunya

 De Zayas no s'ha aturat aquí i ha assegurat que la "russofòbia europea i americana" potser és "políticament correcte", però que només és una forma "vulgar i primitiva" de xenofòbia.

Sancions a Rússia pel Cas Navalni

Aquestes declaracions de De Zayas arriben un dia després que la UE acordés sancionar de nou a Rússia per atemptar contra els drets humans pel cas Navalni. Concretament, els ministres d'exteriors europeus van arribar a un principi d'acord per activar el nou mecanisme de la Unió que permet sancionar a un país tercer per violar els drets humans.

Tot i aquest principi d'acord, els 27 encara han de decidir quins individus es veuran afectats per aquestes noves sancions. Ara bé, els ministres d'Exteriors també es van comprometre a buscar "espais" de diàleg amb Rússia en qüestions com l'acord nuclear amb l'Iran o en l'àmbit sanitari.

Aquestes noves sancions s'afegiran a les que la Unió va imposar a Rússia per l'annexió de Crimea del 2014, per les activitats russes a l'est d'Ucraïna i per l'ús d'"armes químiques" en l'enverinament de Navalni. La intenció és que després de l'acord polític d'aquest dilluns, les sancions es puguin aprovar el mes de març.

Les mesures restrictives imposades consistiran a prohibir l'entrada a la UE a les persones sancionades i la congelació dels seus actius i els béns que tinguin a la UE.