L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha reafirmat el seu suport a la llei d'amnistia, i ha reivindicat la tasca de l'executiu socialista de Pedro Sánchez per reconduir Espanya cap a un moment "positiu" de la seva història. "Sí, soc un ferm defensor de l'amnistia perquè crec en la democràcia de la generositat, de la convivència, de tornar a començar", ha dit en la inauguració de la Convenció Política del PSOE a la Corunya, on es reuneix la plana major del partit per actualitzar el seu ideari polític de cara a aquesta nova legislatura. Zapatero també ha aprofitat la seva intervenció per reforçar la idoneïtat de delegar les competències d'immigració a Catalunya, tal com va pactar el PSOE amb Junts, i ha retret al PP que constantment els acusin d'impulsar mesures anticonstitucionals. "Si és que al final acabaran declarant inconstitucional la Constitució", ha dit en to d'humor. 

Zapatero defensa que Espanya viu "el millor moment de la seva història"

Davant de 1.200 delegats socialistes, Zapatero ha defensat que "a través del diàleg i la paraula", el PSOE ha aconseguit situar el país en un bon moment. En aquest sentit, ha rebutjat les idees de la dreta que Espanya es trenca, recordant que sí que va estar "a punt" de trencar-se el 2017 a causa de l'independentisme, o que el govern espanyol està sotmès a xantatge i cedeix constantment davant l'independentisme. L'expresident ha definit el PSOE com "la columna vertebral de la Constitució des del 1978 a Espanya" perquè "ha estat en tots els grans pactes i reformes". 

Zapatero ha lloat amb entusiasme la tasca de l'executiu de Sánchez i ha defensat fins i tot que els anys 2023 i 2024 són "el millor moment de la història d'Espanya" perquè "no hi ha violència política ni corrupció al govern", i, d'altra banda, "treballen més espanyols que mai" i "moltes empreses tindran rècord de beneficis". Ha afegit també que en aquest període al govern espanyol "no li ha declarat la independència cap territori del país". Alhora, ha reivindicat que mai hi havia hagut tantes llibertats individuals: "la llibertat de viure, pensar, i estimar qui vulguis". 

La convenció política del PSOE servirà també per donar impuls al candidat socialista a la Xunta de Galícia, José Ramón Gómez Besteiro, que s'haurà d'enfrontar amb l'actual president gallec, el popular Alfonso Rueda. Zapatero li ha promès participar en la seva campanya electoral i ha augurat que "donarà la sorpresa" i "serà president". 

Santos Cerdán reivindica la "valentia" del PSOE

L'altre protagonista en l'obertura de la convenció del PSOE aquest divendres ha estat el secretari d'Organització del partit, Santos Cerdán, que en els últims mesos ha adquirit rellevància perquè ha estat el principal negociador amb Junts per Catalunya de cara a la investidura amb Pedro Sánchez i els altres acords amb aquest partit. Cerdán s'ha mostrat orgullós del PSOE com un partit que "té la valentia d'obrir nous debats i assumir les contradiccions pròpies i superar-les al servei de l'interès d'Espanya". Així, ha mostrat el compromís de continuar fent política des de la "humilitat i l'altura de mires i tenint molt clar que no hi ha millors eines que el diàleg i l'acord". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!