L'expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero es va reunir aquest divendres per sorpresa amb el mandatari veneçolà, Nicolás Maduro, al Palau de Miraflores de Caracas, seu de l'Executiu, sense que fins al moment hagin transcendit les raons de la trobada.

En la reunió també van ser presents la primera dama, Cilia Flores, i dos dels vicepresidents, els germans Delcy i Jorge Rodríguez, segons imatges difoses pel canal estatal Venezolana de Televisió (VTV).

El 2016, Rodríguez Zapatero va començar una tasca d'intermediació entre el Govern veneçolà i l'oposició que no va donar fruits i que va acabar amb el rebuig dels detractors del chavisme, que des d'aleshores han arribat a considerar-li com un simpatitzant de l'oficialisme.

A més, va manifestar el seu suport a la taula de diàleg posada en marxa entre el Govern i un petit sector de l'oposició que és rebutjada per la majoria que lidera Juan Guaidó, a qui gairebé 60 països reconeixen com a president interí.

Precisament, aquest divendres, aquesta taula es va reunir amb la visita del ministre rus d'Afers Exteriors, Serguéi Lavrov, qui va recolzar aquest diàleg en assegurar que l'enfocament de Rússia "és que qualsevol crisi, fins i tot a Veneçuela, pot ser solucionada a través de mesures polítiques i diplomàtiques".

A part de la taula de negociacions que va visitar Lavrov, hi ha hagut dos intents fallits més al llarg de 2019 i en ambdós va participar el sector majoritari de l'oposició que encapçala Guaidó.

La visita també es produeix enmig d'una polèmica originada durant la visita de Guaidó a Espanya el gener passat, quan el president del Govern, Pedro Sánchez, no es va reunir amb el líder opositor veneçolà, si bé ho va fer la ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya.

Llavors, Zapatero va afirmar que Sánchez "encerta" en no rebre Guaidó.

També s'ha generat una altra polèmica per la trobada que va mantenir el ministre de Transport espanyol, José Luis Ábalos, amb la vicepresidenta veneçolana Delcy Rodríguez a l'aeroport de Madrid.

Sobre aquesta escala de Rodríguez, el Govern va subratllar que és "absolutament fals" que el president del Govern parlés amb la vicepresidenta veneçolana com s'havia publicat.