L'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha adreçat aquest dimarts a tots els partits amb "vocació democràtica" de Catalunya, entre els quals ha destacat a ERC, i els ha demanat que sumin esforços per "mirar cap al futur" i superar l'etapa "convulsa" que ha suposat el procés. L'expresident del govern central ha subratllat que per avançar "cal sumar a tots, menys aquells a qui no els agrada Catalunya", durant la inauguració de la 6a Cimera Iberoamericana d'Agendes Locals de Gènere a Santa Coloma de Gramenet. Zapatero ha remarcat que Catalunya és una societat pacifista, europeista, culta i "de valors progressistes". En aquesta línia, el socialista ha assenyalat que és moment de recuperar el temps perdut després d'una etapa complicada que ha generat una "certa ruptura". 

Satisfet amb l'actitud del PSC

L'exmandatari espanyol també ha valorat positivament l'"actitud assenyada" del PSC i de Salvador Illa, i ha assegurat que admira "als líders polítics que no aposten a què li vagi malament a un país perquè a ells els vagi bé". Zapatero  ha assegurat que els polítics que demostren aquest tipus de forma d'actuar, a diferència del que "sol fer el Partit Popular", estan presentant "la seva candidatura a presidir un país".

Zapatero demana a Antonelli que reconsideri la seva baixa 

Zapatero també ha parlat sobre la sortida de Carla Antonelli del PSOE, després que aquest dimarts hagi anunciat que deixa la seva militància per l'endarreriment amb la llei trans. L'expresident del govern central ha demanat a l'exdiputada socialista a l'Assemblea de Madrid que reconsideri la seva baixa, però ha assegurat que "entén" el seu posicionament. Antonelli ha explicat que pren aquesta decisió davant la "profunda decepció" amb els endarreriments del seu partit a l'hora de procedir i tramitar la llei trans. Pel que fa a l'exmandatari espanyol, s'ha mostrat favorable a l'aprovació d'aquesta norma, que va en la "línia de les resolucions avançades d'organismes internacionals". Zapatero ha demanat a l'exdiputada regional que reconsideri la seva decisió, encara que ha assegurat que comprèn la seva indignació perquè són "temes molt emotius que toquen directament persones que han sofert molt".

A més a més, ha assegurat que coneix tota la trajectòria d'Antonelli i ha mostrat "tota la comprensió" i "tot l'afecte" cap a ella. "Passem per la vida pensant menys del que ho hauríem de fer sobre què senten els altres", ha criticat Zapatero, que ha recordat que ell va conèixer de primera mà històries de "persones que han estat vilipendiades, discriminades" solament "per estimar d'una altra manera" durant l'aprovació del matrimoni igualitari. Zapatero ha assegurat que el debat obert en el feminisme per la llei trans és "més generacional" i que li agradaria "que es resolgués amb un consens, un acord".