L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero ha advertit avui als independentistes catalans dient que estan sols en la marxa enrere que pretenen donar a la història i ha recalcat que "per tot Espanya decideix tot Espanya".

Zapatero, la vicesecretària general del PSOE, Adriana Llasta, i el secretari general del PSOE de Castella i Lleó, Luis Tudanca, entre d'altres dirigents del partit, han assistit avui a la Festa de la Rosa de Boñar (Lleó), amb la qual el PSOE de Lleó dóna el tret de sortida al curs polític.

L'expresident del Govern ha demanat serenitat davant el desafiament independentista i ha assegurat que, encara que es passarà un moment difícil, l'Estat de dret sabrà donar la resposta adequada. "La democràcia és més forta del que alguns creuen i sabrà contenir aquest desafiament i després inevitablement caldrà parlar i recuperar la serenitat i la calma", ha manifestat.

"El Govern de Mariano Rajoy sap molt bé que va a tenir el suport incondicional del PSOE en la defensa de la Constitució i de la llei, perquè li devem als ciutadans i perquè aquesta Constitució ha permès un temps de llibertat", ha sostingut.

No obstant això, ha demanat al Govern i al PP que també recolzin al PSOE en les seves ofertes de diàleg que, ha subratllat, "lògicament han de ser fetes des de la llei i una vegada es desisteixi en l'opció secessionista". "Als independentistes cal dir-los molt clarament que intenten emprendre un viatge que no porta enlloc, que no hi ha democràcia en la història que permeti que algú se'n vagi saltant-se la Constitució", ha remarcat.

Zapatero ha demanat que desisteixen d'una causa sense sentit en l'era de la globalització i que només serveix per a la confrontació política. En la seva intervenció, Rodríguez Zapatero també ha tingut un record per a les víctimes dels recents atemptats de Catalunya i ha assegurat que la desraó del terrorisme no té cap oportunitat.

"No maten les religions ni les ideologies, maten els assassins", ha postil·lat Zapatero, qui ha fet una crida a tots els partits polítics a la unitat "perquè hi ha temes en els quals els matisos sobren".