L'expresident del govern espanyol i exlíder del PSOE José Luis Rodríguez Zapatero ha acusat el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, de ser "hipòcrita i mentider", després que els populars hagin obert la porta a indultar Carles Puigdemont i la resta de líders independentistes amb causes pendents pel procés "si mostren penediment i s'entreguen a la justícia", tot i la duríssima oposició que el partit dretà ha fet durant mesos contra l'amnistia que pacten socialistes i l'independentisme i contra els indults que l'Executiu de Pedro Sánchez ja va aplicar. "Avui és un dia important per a la democràcia", ha sostingut Zapatero en un acte de campanya de les eleccions gallegues, convençut que "les coses que s'han conegut suposen la fi d'una infàmia protagonitzada per la dreta i el PP de Feijóo, generant crispació i atacant al govern" espanyol. "Resulta que tot era una gran hipocresia, una gran mentida", ha exclamat per a celebrar el suposat viratge de postura del PP, que ha qualificat de "voladura controlada" davant de l'amenaça de Puigdemont del "tot se sabrà". 

🟡 Feijóo s'obre ara a concedir un indult condicionat a Carles Puigdemont

🔵 Feijóo parla de l'indult a Puigdemont sense aclarir si el PP el contemplava: "No es donen les condicions"

En l'acte davant unes 600 persones en la Praza da Constitución de Ferrol, Zapatero ha ironitzat que el PP proposarà les pròximes setmanes la beatificació de Carles Puigdemont i ha afirmat que el problema del PP amb els indults no era sobre la legalitat o constitucionalitat de la mesura, sinó el rebuig per part de Vox a aquesta, formació que necessiten com a socis per poder tocar poder en qualsevol institució. Un argument que també han assenyalat altres figures socialistes arran de la investidura fallida de Feijóo, quan el líder 'popular' va assegurar que no era president perquè no havia volgut vendre's a Puigdemont i el PSOE li va respondre que no ho era perquè no hi havia forma d'aplegar alhora el suport de Vox i de PNB i Junts. "Ara diuen que com no era legal, que no es van decidir. No, no, no, el problema no era que no era legal. És que no podies aprovar-la perquè Vox no t'hagués votat això mai", ha afirmat Zapatero, per a incidir que "no va ser perquè no volia, sinó perquè no podia".

"Ayuso ja està escalfant per saltar al camp"

Zapatero ha afegit que, des que Puigdemont va advertir que "tot se sabria", al PP tot són "turbulències". Davant el "tot se sabrà", Zapatero ha considerat que el PP ha apostat per fer "control de danys" i una "voladura controlada" i s'ha preguntat que com serà la "no controlada". El que se sabia fins ara era que hi havia hagut converses entre Junts i el PP en el marc de la investidura de Feijóo, que no van prosperar. I aquest dissabte s'ha sabut molt més, sobre la porta oberta de Feijóo a l'indult als independentistes encausats i a un pla de "reconciliació" per Catalunya; el que pot suposar un dur cop al PP davant del seu electorat més ultra i, a més, a les portes de les eleccions gallegues. "Ayuso ja està escalfant per saltar al camp", ha dit Zapatero sobre la possibilitat que la presidenta de la Comunitat de Madrid faci caure la figura de Feijóo, com va passar amb Pablo Casado, i, ara sí, el substitueixi com a líder del partit.

Alhora, l'exlíder socialista ha tornat al sarcasme per avisar que la pròxima manifestació la convocarà Feijóo contra ell mateix, o el PP contra el mateix PP. L'exlíder socialista també ha criticat que els populars ataquessin els "indults del PSOE" i que, en canvi, ara defensin que la mesura de gràcia és "meravellosa i democràtica" si la proposen des de les files del PP: "Aquesta és la dreta que tenim. Bastant lamentable", ha conclòs. Finalment, l'expresident espanyol també ha aprofitat l'acte a Galícia per a reiterar la seva defensa de l'amnistia i ha argumentat que és necessària perquè la Constitució no permet els "indults generals", després de constatar que són "moltes" les persones implicades.