El pròxim diumenge 18 de febrer se celebren les eleccions autonòmiques a Galícia, que es van convocar anticipadament pel president i candidat del PP, Alfonso Rueda. A una setmana dels comicis, les enquestes continuen atorgant la victòria als populars, malgrat que el dubte segueix sent si el triomf a les urnes serà suficient per mantenir la majoria absoluta amb la qual governen a Galícia des de fa 15 anys. La majoria del parlament gallec està fixada en 38 diputats, una xifra que en les eleccions de 2020, l'aleshores candidat Alberto Núñez Feijóo va superar, aconseguint 42 escons. Els sondejos que publiquen aquest diumenge El Mundo, El País i El Periódico continuen donant la majoria absoluta al PP, però totes apunten a un gran auge del BNG que podria aconseguir fins a 4 escons més, especialment, gràcies a la popularitat de la seva candidata Ana Pontón.

🔴 Resultats eleccions a Galicia 2024, DIRECTE | Escrutini, recompte i qui va guanyaant

🔴 Eleccions a Galícia 2024, DIRECTE | Votacions, enquestes i última hora dels candidats

🗳️ Així estan les enquestes de les eleccions gallegues avui
 

Pujada del BNG als sondejos

El sondeig d'El Mundo, elaborat per Sigma Dos, sosté que el PP podria aconseguir el 47,8% dels sufragis, i per tant quedar-se entre 39 i 41 escons, superant així el llistó de la majoria absoluta. L'enquesta també apunta a un auge del BNG, al que li dona una forquilla d'entre 21 i 23 diputats (28% dels vots). El PSOE aconseguiria entre 12 i 13 escons, que també suposaria perdre algun diputat, ja que, actualment en té 14.

enquesta galicia el mundo
Font: El Mundo

L'enquesta de GESOP per El Periódico, també situa Alfonso Rueda com a favorit per liderar la Xunta, però podria ser una victòria molt ajustada on el candidat popular podria perdre 3 o 4 escons. El sondeig apunta que el PP podria quedar-se amb 38-39 diputats (44,5 % dels vots). El BNG continua sent el gran beneficiat dels comicis, i és l'única formació que creixeria en vots i diputats. Ara en té 19 i segons el sondeig podria arribar a 24-25 (31,0 %), això suposaria que es quedaria amb alguns escons dels socialistes. En aquest sondeig, el PSOE segueix quedant com el gran damnificat, en caure de 14 a 11-12 escons (15,5%). 

enquesta galicia el periodico
Font: El Periódico

Finalment, segons l'enquesta de 40dB per a El País i la Cadena SER, la candidatura de Rueda segueix sent favorita, però mostra una tendència a la baixa, un fet impensable a l'inici de la campanya electoral. El sondeig col·loca el PP en una forquilla entre 36 i 40 escons (45,2% dels vots) al parlament gallec. És l'única enquesta que qüestiona la majoria absoluta del candidat popular per liderar la Xunta de Galícia. El pitjor dels escenaris per a Rueda, seria una l'aliança entre nacionalistes i socialistes per formar govern. L'enquesta situa el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), liderat per Ana Pontón, com a segona força més votada amb una forquilla d'entre 22 i 25 escons (30%), actualment en té 19. La pitjor part se l'emportaria el partit socialista. La candidatura de José Ramón Gómez Besteiro pot trobar-se amb els pitjors resultats de la història dels socialistes gallecs. L'enquesta li dona al PSOE una forquilla d'entre 10 i 13 diputats (15,6% dels vots), el que suposaria perdre d'1 a 3 escons, ja que ara té 14 diputats. 

enquesta galicia el pais
Font: El País

 

Fidelitat dels votants

Pel que fa a la fidelitat dels votants en l'elecció. Segons el sondeig d'El Periódico, gairebé 7 de cada 10 votants de 2020 continuaran triant la papereta del PP, i fins i tot es podria elevar, ja que prop d'un 22% encara està indecís. Tanmateix, el BNG és la força amb major fidelitat de vot, 3 de cada 4 votants del BNG en 2020 tornaran a triar els nacionalistes gallecs. A més, és el partit que pot quedar-se amb més electors d'altres partits. Fins a 6 de cada 10 vots que el 2020 van votar a Galícia en comú; així com el 19% dels votants del PSdeG, i gairebé el 5% dels votants del PP. 

En canvi, el sondeig d'El Mundo mostra que el PP és el partit amb més fidelitat de vot (86% dels vots), que només cedeix 2,4% dels seus votants al BNG i un 2% al PSOE. Per la seva banda, el BNG també té una alta fidelitat del 75,3%, i només tenen un 9,9% d'indecisos. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!