L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat que Catalunya "mai" no serà independent perquè "a l'Europa democràtica cap Estat obrirà una via per trencar-se" i ha dit que el conflicte territorial "acabarà amb un acord" que arribarà quan la situació "sigui madura". De fet, el socialista considera que tant els partits secessionistes com els constitucionalistes "estan demanant a crits" un pacte.

En una entrevista a la revista Marie Claire, Zapatero s'ha mostrat convençut que el pròxim Govern de la Generalitat, malgrat ser independentista, "acceptarà un procés de negociació" amb l'executiu espanyol "respectant la llei". Així mateix, ha posat èmfasi en la necessitat de gestionar el problema amb Catalunya "perquè deixarà una empremta per a almenys dues dècades".

Això sí, afirma que les forces polítiques de l'Estat també hauran de "fer algunes promeses". Segons el seu parer, el primer compromís haurà de ser la posada en marxa la reforma del model autonòmic i de la Constitució.

Confia que el PSOE torni a governar

Per a l'exsecretari general del PSOE, la reclamació d'una República és "la cirereta que li han posat al procés" perquè molts dirigents "saben que té un cert atractiu". Però segons la seva opinió, "el més contrari a un republicà és un nacionalista que se salta les regles".

D'altra banda, Zapatero, que ha confessat que "per a res" troba a faltar la Moncloa, ha dit que confia que el PSOE torni a governar. I encara que reconeix que en les últimes primàries socialistes a la secretaria general del partit ell va estar "més" amb la líder del PSOE andalús, Susana Díaz, que amb Pedro Sánchez, ha defensat que cal ajudar el secretari general.