Pedro Sánchez manté ben viva la via d’una llei d’amnistia. Després que aquest dimarts el president del govern espanyol aplanés el camí de l’exoneració a independentistes apel·lant a la “generositat” i reivindicant “l’encert” dels indults del 2021, aquest dijous s’ha pronunciat en la mateixa direcció. "Estem negociant amb els grups parlamentaris", ha assenyalat quan se li ha preguntat sobre aquesta qüestió. I ha tornat a treure pit dels indults de la passada legislatura. “Quan el govern espanyol va aprovar els indults, jo tenia la confiança que contribuís a l’estabilitat i la normalització de la política a Catalunya, i avui tinc la certesa que va ser una bona decisió i va obeir a un interès general”, ha assenyalat el líder socialista quan se li ha preguntat sobre la possibilitat d’aprovar una llei d’amnistia.

El president del govern espanyol ha reconegut, fins i tot, que des del 23-J ell i tot el seu equip evita pronunciar la paraula ‘amnistia’, com si es tractés d’una paraula tabú. Ha indicat que, a hores d’ara, el PSOE encara està negociant amb els grups que conformen el Congrés dels Diputats i que el seu partit no es pronunciarà sobre aquesta qüestió fins que les negociacions no estiguin més avançades. “Llavors fixarem la posició del PSOE”, ha assegurat en una atenció molt breu als mitjans a les portes de la cimera europea que se celebra aquest dijous i divendres a Granada. Cal tenir en compte que, de moment, l’únic grup parlamentari amb el qual s’ha reunit és Sumar. Dimecres va mantenir una trobada amb Yolanda Díaz al Congrés dels Diputats, com a gest per reivindicar la voluntat de reeditar un govern de coalició.

Sumar, precisament, ha apostat durant les darreres setmanes per ser el partit espanyol que fa més bandera d'una amnistia. La vicepresidenta segona del govern espanyol ha insistit en diverses ocasions en "l'absoluta constitucionalitat" d'una llei d'aquestes característiques, i fins i tot va encarregar a l'exdiputat i advocat Jaume Asens configurar un equip d'especialistes perquè comencessin a articular una possible llei d'amnistia. Ara bé, des que Sánchez va aplanar el camí a l’amnistia, Sumar ha decidit ara fer pressió a través de les polítiques socials. Per això aquest partit ha defensat aquesta setmana que ja s’ha avançat “bastant” pel “carril territorial” i que ara toca fer-ho pel “carril social”.

 

"Arc parlamentari amb diversos interessos"

Preguntat per quina influència té la figura de Carles Puigdemont a les negociacions per a la investidura, el president del govern espanyol ha admès la dificultat d'aquests contactes perquè "hi ha un arc parlamentari amb diversos interessos". Ha evitat pronunciar-se sobre el president de la Generalitat a l'exili, però ha recordat que ara mateix cal trobar suports que no només serveixin per "iniciar la legislatura" sinó també per garantir estabilitat de govern a PSOE i Sumar. "El meu objectiu és que en els pròxims quatre anys seguim avançant en drets i llibertats i progrés", ha dit el president espanyol. A més d'assegurar que vol continuar "cultivant el retrobament i la convivència entre pobles d'Espanya dins del marc de la Constitució".

Tot plegat, serà una ronda de contacte en la qual Sánchez té previst reunir-se amb totes les formacions que conformen l'arc parlamentari del Congrés, exceptuant Vox. No hi ha data, però, sobre la trobada que haurà de mantenir amb el PP (ni tampoc se sap si es reunirà amb Alberto Núñez Feijóo o Cuca Gamarra), ni tampoc quan seurà amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana