El Dia de la Constitució espanyola, que s’ha celebrat aquest dilluns al Congrés dels Diputats, ha servit per a visibilitzar, un cop més, les diferències de l’esquerra espanyola. Per una banda, els socis petits de La Moncloa, Unidas Podemos, obrint de nou el debat de la reforma constitucional. Per l’altra, el mateix Pedro Sánchez, reivindicant l’actual redactat, que “va costar molt” aconseguir. Ahir mateix, en la vigília, la ministra Margarita Robles ja va deixar clar que “la Constitució no necessita cap reforma” i que “li queda una vida molt llarga”. Un acte al Congrés que ha estat marcat novament per l’absència dels partits independentistes i nacionalistes.

El secretari de la Mesa per Unidas Podemos, Gerardo Pisarello, ha denunciat com la dreta “ataca i nega drets fonamentals que el moviment antifranquista va aconseguir inscriure a la Constitució”. Però no s’ha quedat aquí, sinó que ha exigit “canvis fonamentals de fons” al text constitucional, que blindin drets socials. I ha posat en qüestió la mateixa forma d’Estat: “L’única clau per a les pròximes generacions que no la van votar és que puguin decidir lliurement si volen viure sota una monarquia obsoleta o una República”.

En els mateixos termes s’ha pronunciat Jaume Asens, president del grup parlamentari d’Unidas Podemos, que ha avisat que l’actual Carta Magna ha quedat com un “vestit vell”. Ha plantejat un triple repte: el democràtic, el territorial i el social. En aquesta clau ha apostat per la reforma constitucional. Sent conscient que la correlació de forces és la que és, Asens ha assegurat que caldrà la “pressió del carrer” per a fer-ho possible. Tampoc no s’ha estalviat retrets cap al PP, a qui ha acusat de tenir un “comportament sediciós” per no renovar el CGPJ com mana la Constitució.

En canvi, el president Pedro Sánchez s’ha limitat a defensar el text constitucional actual, evitant parlar de reformes o modificacions. En una breu declaració a la premsa, sense acceptar preguntes, el dirigent socialista ha reivindicat que la Constitució “ens va portar drets, llibertats, concòrdia, convivència i la pertinença a la Unió Europea”. També ha recordat com “va costar molt” que arribés la democràcia i que ara toca “cuidar” la Carta Magna, “complint del primer a l’últim article”.

Batet: "Cuidar i mantenir el pacte"

El discurs de la presidenta del Congrés, l'únic de l'acte, no s'ha sortit del guió habitual. Tampoc res sobre una possible reforma constitucional. Mertixell Batet ha fet en el seu parlament una crida a "actualitzar i renovar l'esperit i el compromís original" de la carta magna espanyola, a més de "saber prolongar i desenvolupar-lo amb nous acords" que en mantinguin "la vigència social diària". Sense cap concreció però clarament intel·ligible, la dirigent socialista també ha criticat que qui discuteix el compliment del text "pretén situar-se per damunt d'aquest". Ho ha dit dos dies després que es complissin tres anys del mandat caducat del CGPJ. Batet també ha lamentat la "judicialització de la política".

Presidente TC González Trevijano EFE

El nou president del TC també en parla

L’acte d’aniversari de la Constitució ha comptat amb un nou president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano, que ha defensat que hi ha “moltes i molt bones raons” per a celebrar-ho. Preguntat sobre una hipotètica reforma de la Constitució, el magistrat no hi ha tancat la porta, tot i que ha assenyalat que requereix d’una “distensió política”, donant a entendre que no és el cas. Com a catedràtic en dret constitucional, també ha assenyalat que cal saber “què es modifica, per què i amb quins criteris”.