La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, recorda al PSOE l'acord per incloure vocals proposats per Unidas Podemos al nou Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "Els acords que hem subscrit entre les formacions que componem el govern espanyol es compliran", ha assegurat la vicepresidenta segona en declaracions des de Brussel·les, on participa en la Cimera Social Tripartita amb sindicats i patronals europees. 

Díaz s'ha mostrat optimista respecte les negociacions del govern espanyol amb el Partit Popular per renovar la cúpula del CGPJ, i ha afirmat que està "convençuda" que aviat s'arribarà a un acord. En aquest sentit, ha volgut donar la benvinguda al PP pel seu retorn a la "institucionalitat", tot i que l'ha criticat per no haver contribuït a desencallar l'òrgan de govern dels jutges en els últims anys. "Em sembla molt greu que les institucions judicials per excel·lència hagin estat llastrades durant quatre anys per la negativa del PP", ha lamentat Díaz. Tanmateix, la vicepresidenta segona ha celebrat que els populars reprenguin les negociacions i contribueixin al "reequilibri" dels òrgans judicials. 

Cap nom sobre la taula

Díaz ha evitat revelar el nom de cap dels magistrats que podrien conformar el nou CGPJ. "No donaré cap nom per principi de prudència i perquè crec que no ajudo gaire", ha apuntat Díaz, que a assegurat que totes les parts estan treballant amb "honestedat" i amb respecte. En aquest sentit, ha volgut agrair al ministre de la Presidència, José Félix Bolaños, i al diputat de Podem i líder del PCE, Enrique Santiago, per les negociacions que encara mantenen. 

El cert és que aquests dies havia tornat a sentir-se el nom de la magistrada Victòria Rosell, actual delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, com a possible candidata al CGPJ. De fet, el president del grup parlamentari d'Unidas Podemos, Jaume Asens, ha reconegut en una entrevista a Onda Cero, que Rosell és la "candidata preferida" del seu partit, i que "aspiren" que esdevingui vocal de l'òrgan judicial. Asens ha recordat que Rosell va patir un "calvari" després que l'exjutge Salvador Alba, que aquest dimarts va entrar a la presó, conspirés contra ella. 

Podem ja va proposar Rosell el 2020, però la seva proximitat amb el partit —va encapçalar la llista d'Unidas Podemos a Las Palmas a les eleccions generals de 2019— dificultava les negociacions amb el PP. En aquella ocasió els d'Unidas Podemos finalment van decidir suggerir un altre magistrat, José Ricardo de Prada, però els populars també el van acabar rebutjant.