Encara no hi ha cap fumata blanca, però de moment ambdues parts afirmen que les converses s’encaminen cap a una solució. Això és el que ha expressat aquest dilluns el coordinador general del PP, Elías Bendodo, que ha assegurat que les negociacions entre el seu partit i el PSOE per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) “avancen”. No ha volgut mullar-se gaire més, tot i les preguntes dels periodistes, i s’ha limitat a fer públic el seu desig perquè “l’acord arribi al més aviat possible”. “No seria prudent per la nostra part anar retransmetent en directe l’avançament d’aquestes converses”, ha dit, a més de demanar que es permeti que aquestes negociacions s’encaminin al ritme que marquin ambdues trinxeres.

 

Bendodo ha fet aquestes declaracions després que es reunís el Comitè de Direcció del PP, i ha indicat que la persona que es dedica a les negociacions del CGPJ és el vicesecretari d’Institucional, Esteban González Pons. És per això que ha evitat donar més detalls sobre aquesta qüestió. Així mateix, i preguntat sobre la possibilitat que arribi un acord de manera imminent, el coordinador general dels populars ha afirmat que la proposta de la seva formació és “clara” i va “en la línia de reforçar la independència judicial i la qualitat democràtica” de l’estat espanyol. “Hem de deixar que avancin les negociacions”, ha sentenciat després d’haver deixat clar que l’objectiu del PP és que els jutges puguin ser escollits pels jutges, tal com “recomana” la Unió Europea.

No es preveu que s’anunciï cap mena d’acord en les pròximes hores, més si es té en compte que en falten menys de 24 perquè es torni a produir un cara a cara al Senat entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. De fet, aquest dilluns Bendodo ha lamentat que en la darrera vegada que ambdós líders es van encarar a la cambra alta, Sánchez “va dedicar gairebé les dues hores de la seva intervenció a insultar Feijóo, cosa que és inèdita”. Segons el coordinador general dels populars, es tracta d’un “error” per part del president socialista, i l’ha animat a “rectificar la seva estratègia” de cara a aquest dimarts. “Per a cada insult hi haurà una proposta del PP”, ha afegit.

El PP demana “rellegir” el CIS

D’altra banda, Bendodo no ha volgut acceptar que el darrer baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques hagi eixamplat encara més la distància a les urnes que hi hauria entre Sánchez i Feijóo en unes hipotètiques eleccions espanyoles. “Cal rellegir el CIS”, ha manifestat, i ha assegurat que l’enquesta també dona avantatge al seu partit respecte als socialistes. En aquest sentit, ha dit que el “tàndem” Sánchez-Tezanos “no en va encertar ni una” en les previsions d’Andalusia i de Castella i Lleó.