Yolanda Díaz surt refermada com a líder de Sumar en la primera gran assemblea estatal del partit. La candidatura liderada per la vicepresidenta segona del govern espanyol s'ha imposat en les primàries celebrades aquest dissabte en l'Assemblea Fundacional de Sumar, amb un total de 6.671 vots, el 81,6% dels sufragis emesos pels 8.179 inscrits que han participat. En aquest procés intern, marcat per la baixa participació atès que només han votat l'11,7% dels 70.000 inscrits totals en Sumar, la llista de Díaz obté 76 seients dels 80 que els corresponen del Grup de Coordinació (la direcció estatal del partit). Formen part d'aquest projecte polític els comuns, Izquierda Unida, Más Madrid, Verds-Equo, Contigo Navarra i Iniciativa del Pueblo Andaluz, que participaran en tots els espais de direcció i els militants de la qual tindran les mateixes condicions que els de Sumar. Ni Compromís, la Chunta aragonesa o Més, forces que sí que es van integrar en la coalició electoral del 23-J, estaran a Sumar encara que estudien de quina manera es relacionaran amb el projecte.

En aquesta nova executiva aprovada entren alguns dels noms forts que han aixecat la formació durant la seva curta vida d'ençà que es fundà de cara a les eleccions generals del juliol del 2023 com a una plataforma per a aplegar tots els partits a l'esquerra del PSOE arreu l'Estat en una candidatura unitària sota el lideratge de Díaz. Com el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, el portaveu de Sumar al Congrés i líder de Más País, Íñigo Errejón, el coordinador executiu de Sumar, Josep Vendrell, la portaveu de feminisme del partit i escriptora Elizabeth Duval, l'exportaveu al Congrés i candidata a les passades eleccions gallegues, Marta Lois, o el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey.

La candidatura alternativa promoguda per membres de les Balears aconsegueix quatre seients en aquest òrgan executiu, en collir 379 vots, el 4,63% del sufragi emès. D'aquesta manera tindran veu en el Grup de Coordinació Concepción Matarin, Yanko Iván Morales, Raquel Franco i José Juan Pacheco. Durant la setmana de termini de votació, que va acabar ahir divendres, s'ha registrat 682 vots en blanc (el 8,34% del total) mentre 447 dels inscrits que han participat en aquest procés s'han decantat per l'abstenció (8,4%). 

Un nou contracte social democràtic pel s.XXI i avís al PSOE

En l'acte, que ha comptat amb la presència dels ministres de Sumar —Ernest Urtasun, Sira Rego, Pablo Bustinduy i Mónica García—, representants de CCOO i UGT i líders polítics de l'esquerra europea, el partit ha decidit els òrgans de direcció i els documents clau de l'organització; la ponència política i estratègica, la ponència organitzativa i el codi ètic. En la seva intervenció, que ha estat cloenda de l'assemblea, Yolanda Díaz ha celebrat el "pas endavant" que suposen els estatuts que s'han aprovat aquest dissabte: "Tenim un projecte de país per a la pròxima dècada", ha apuntat, i tot seguit ha assegurat que aquest és un projecte per a "l'emancipació humana" amb un "nou contracte social democràtic" pel segle XXI, destacant mesures com la conciliació, la reducció de la jornada laboral, la salut mental, l'accés a l'habitatge o una major redistribució de la riquesa.

Yolanda Díaz ha reivindicat que Sumar té vocació de permanència i ha vingut "per a quedar-se" en el panorama polític espanyol, enfront dels quals teoritzen que són un "parèntesi" o una "anècdota" en la història. També ha advertit, en al·lusió al PSOE, que qui pensi que només val amb "conformar-se" i que pot governar sols "s'equivoca", alhora que ha volgut deixar clar que "cuidar la coalició", empenyent l'agenda social, és l'únic camí. D'altra banda, Díaz ha promès que Sumar "netejarà" les institucions de corrupció, mitjançant les seves propostes, perquè aquesta xacra "no es tapa" i abanderarà, a més, la "bona política" enfront de l'intent del PP de convertir el debat en un "fangar".

La ministra Rego subratlla la "necessitat d'una esquerra forta" 

Durant el seu torn de paraula, la ministra de Joventut i Infància i pes pesant d'Izquierda Unida (IU), Sira Rego, ha defensat que IU aspira al fet que Sumar sigui un espai "plural" on tots els sectors de l'esquerra se sentin "còmodes", amb "els mateixos drets i en peus d'igualtat". "Un espai on sumin les diferents tradicions polítiques de l'esquerra", ha apuntat. D'aquesta manera, ha desgranat que IU aportarà de manera cooperativa la seva "experiència municipalista" i el seu "arrelament territorial" per a construir espais unitaris amb la militància d'IU, a Andalusia, a Astúries, en País Valencià, Castella i Lleó, Catalunya o a Madrid".

El ministre de la quota dels comuns, Ernest Urtasun, s'ha centrat a subratllar que són "l'ànima del Govern" i en què tenen ara l'organització i estan consolidats per a sortir a guanyar en totes les cites electorals dels pròxims mesos (basques, catalanes i europees). Per la seva part, el ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy, ha advertit que aquest moment no és per a conformar-se i ha denunciat la "deriva suïcida" a Europa per la seva posició a Gaza i l'avanç de la ultradreta, recordant que Sumar va néixer per a avançar en justícia social. Quant al portaveu de Sumar en el Congrés, Íñigo Errejón, ha advocat per la contundència a l'hora de lluitar contra la corrupció, "la faci qui la faci", i ha arremès contra el sotssecretari de Coordinació Autonòmica i Local i Anàlisi Electoral del PP, Elías Bendodo, al qual ha demanat que no doni lliçons sobre corrupció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!