El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha advertit de nou aquest dilluns des de Bilbao que hipotecar la investidura a l'avenç per a la celebració d'un referèndum és un "immens error" i ha recalcat que els socialistes no estan disposats a "aprofundir per un camí" que no comparteixen. El cap de l'oposició ha apuntat que, a parer seu, el referèndum és un "carreró sense sortida" que "insisteix a aprofundir en la divisió i la ruptura". "Com aprofundirem en la divisió i la ruptura en l'àmbit d'una Europa que va cap a un camí d'un horitzó federal?", ha plantejat Illa. A més, el líder dels socialistes catalans ha assegurat que això "no és el que els ciutadans volen" perquè en les eleccions del 23 de juliol Catalunya va "avalar explorar i avançar en coherència i sempre dins del marc de la Constitució".

De fet, Salvador Illa ha sostingut durant la seva intervenció al fòrum 'Objectiu Actualitat' del diari El Correo que mai hi va haver una majoria social a Catalunya "a favor de recórrer el camí que es va recórrer i que va aprofundir en la divisió i la ruptura de la societat", en al·lusió al referèndum de l'1 d'octubre. "No es pot fer i no ho farem", ha destacat Illa de manera insistent sobre la possibilitat d'acordar una consulta. En aquesta línia, el socialista ha volgut dirigir-se als partits independentistes per demanar-los que "reconeguin la pluralitat de la societat catalana" i a obrir un "diàleg entre catalans" per poder arribar a un "consens mínim".

Salvador Illa no dona l'amnistia per feta

Un aspecte clau de les negociacions per a una eventual investidura de Pedro Sánchez és l'amnistia. Les negociacions s'estan duent a terme amb discreció. Malgrat tot, Salvador Illa ha receptat "prudència" i ha apuntat que no dona "res per fet" en referència a l'amnistia. En qualsevol cas, i tot i algunes declaracions de dirigents de la vella guàrdia del PSOE i de barons com Emiliano García-Page, Illa s'ha mostrat convençut que aquest debat no causarà "cap fractura" en el si del PSOE. De fet, el cap de l'oposició ha volgut fer bandera de la gestió del govern espanyol del conflicte entre Catalunya i l'Estat i ha considerat que els darrers quatre anys "li han anat bé" a Catalunya: "Hi ha un millor clima a les institucions, hi ha un millor clima de convivència en la ciutadania i hi ha un millor funcionament de l'economia". Per aquest motiu, el primer secretari del PSC aposta "explorar les possibilitats d'aquest camí que es va iniciar amb Pedro Sánchez" i ho veu com "gairebé una obligació, per no dir un requisit".

Segons el socialista, això es fa sota dos eixos, que són el de la "coherència i la Constitució". "Aquest marc permet a qualsevol expressar el seu projecte polític, sigui la independència de Catalunya o la independència de Vic", ha afegit. Encara sobre l'independentisme, Salvador Illa ha indicat que hi ha una part "minvant però significativa" que defensa aquest projecte i que ell busca "combatre-ho políticament". En paral·lel, ha carregat contra el Govern perquè és "dèbil" i "està sol i vol anar sol". "No acaba de permetre aquesta expansió de la societat catalana", ha asseverat. A més, Illa ha destacat que hi ha una "pugna paralitzant interna" entre els partits independentistes que "pot posar en risc el fet de generar un marc d'estabilitat a Espanya que permeti desenvolupar a Catalunya en el conjunt d'Espanya".