La proposta d'un referèndum a Catalunya, que els comuns volien incloure al programa electoral de Sumar, ha esclatat a la cara de Yolanda Díaz aquest dijous, i ha provocat gran nerviosisme a la direcció de la candidatura. Mitjans de Madrid com el diari El Mundo han assegurat obrint la web, que els comuns havien "rebentat" la campanya de Díaz amb una aposta independentista. I pocs minuts després Sumar ha deixat clar que no accepta la proposta de referèndum dels comuns i que si hi ha una consulta només podrà ser sobre l'hipotètic resultat de la taula de diàleg, que s'havia de reunir cada mes però està actualment paralitzada.

La cap de llista per Barcelona i dirigent d'En Comú Podem, Aina Vidal, ha manifestat aquest dijous en un acte a Sabadell, que la proposta programàtica de Sumar inclouria un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya. "Al referèndum som on hem estat sempre. Catalunya ha de votar el seu futur. Formarà part del nostre programa electoral", ha remarcat preguntada pels mitjans de comunicació.

Yolanda Díaz ja havia declinat opinar sobre aquest aspecte incòmode per a l'statu quo espanyol quan se li ha preguntat mentre participava a Santander als cursos d’estiu de la Universidad Internacional Menéndez Pelayo. Segons l’agència Europa Press, la líder de Sumar no ha entrat en la posició dels comuns respecte al programa electoral de la coalició.

"Sortir a guanyar"

 

La fredor i el silenci de Díaz contrastava amb l’entusiasme que ha exhibit aquest dijous la cap de llista de Sumar a Barcelona i dirigent dels comuns, Aina Vidal. Els comuns han escollit l’exterior de Fira de Sabadell, el mateix escenari on Yolanda Díaz va presentar Sumar a Catalunya, per fer el mateix amb la llista de Sumar-En Comú Podem que concorrerà a les eleccions del 23-J. Estarà encapçalada per Aina Vidal i Gerardo Pisarello i té com a objectiu “sortir a guanyar” perquè en aquests comicis, asseguren, “s’està jugant el futur del país i de diverses generacions”.

Gerardo Pisarello ha assenyalat que “són plenament conscients” que el PSOE només farà polítiques progressistes i en favor de Catalunya si existeixen unes esquerres renovades, valentes i amb capacitat per incidir en les polítiques públiques. És per això que ha demanat el vot per a una candidatura “nítidament republicana” que, des d’una visió municipalista, treballarà per defensar els ciutadans de Catalunya, ha dit.

Pisarello també ha apuntat que en els darrers quatre anys al Congrés “han constatat” que l’Estat té pulsions centralistes que només es poden desactivar si existeixen forces catalanistes disposades a preservar i a eixamplar l’autogovern en clau de llengua o educació i en infraestructures clau molt concretes com el Corredor Mediterrani o Rodalies.