La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz ha estat assenyalada a dit per Pablo Iglesias per prendre el relleu al capdavant del partit. I en poc més d’un any s’ha convertit en la ministra més ben valorada d’Unidas Podemos i, posteriorment, del govern espanyol, no només entre els seus votants. Està clar, doncs, que la societat espanyola vol a Yolanda Díaz, però, la qüestió que es plantegen és si la vicepresidenta voldria passar a ocupar la presidència. 

En una entrevista en Yo Dona, Díaz afirma que no li agradaria ser presidenta del govern, malgrat els pronòstics de l'exlíder de Podemos, Pablo Iglesias, i l'excap de Gabinet de Pedro Sánchez, Iván Redondo, encara que assenyala que tampoc volia ser ministra ni vicepresidenta i al final ha acabat sent-ho. La vicepresidenta reconeix que té "por" de despertar massa expectatives i assegura que no li agradaria ser presidenta del govern, però insisteix en la seva idea d'impulsar un "procés d'escolta" per a crear una nova plataforma en les pròximes eleccions. 

"Un perfil propi"

"Tinc perfil propi i estic en una altra cosa", comenta Díaz, que agraeix la confiança d'Iglesias per a assumir la vicepresidència del govern en representació d'Unides Podem, encara que recalca que ella fa les coses "d'una altra manera". Li fa "por" estar creant massa expectatives, perquè és "un ésser humà petitó" i no té partit propi. 

Díaz també ha explicat que es va sentir "aclaparada" per l'acte celebrat a València juntament amb altres dones líders en la política, com Mónica Oltra, Ada Colau i Mónica García.

Un acte que ha estat interpretat com un primer pas per a la creació de la nova plataforma que Díaz vol impulsar amb la vista posada en les pròximes eleccions generals, previstes en 2023, i en la qual la vicepresidenta diu que no l'important no és "el qui" sinó el "què" faran.

"Ja veurem"

La seva intenció, remarca, és obrir un "procés d'escolta" perquè el protagonisme el tingui la societat espanyola, encara que és conscient que "és molt difícil fer les coses sense partit".

"El que vull, amb tot l'afecte, és que aquest govern culmini la legislatura, que complim amb els projectes que hem presentat a la societat espanyola. No vull distreure'm. Quan arribin les eleccions ja veurem", declara.

La més ben valorada

Yolanda Díaz va ser la política més ben valorada per la societat espanyola per segona vegada, segons les dades que va publicar el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) el passat novembre. Amb un 4,76 superava el president del govern, Pedro Sánchez, que, arribant a una puntuació de 4,45 era el segon polític més ben valorat.

Díaz és la segona al rànquing quan pregunten als enquestats per qui volen com a president del govern a les properes eleccions. La supera Sànchez amb 5,4 punts percentuals més que ella: un total d'un 21,1 % dels suports. 

 

Imatge principal: Yolanda Díaz al Consell de Ministres / Efe