Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del govern espanyol, ministra de Treball i presidenciable de Sumar a les eleccions generals del 23 de juliol, ha desvelat quina proposta política té per a Catalunya. Que els catalans votin, però no votin la independència. Concretament, en una entrevista a El Mundo, Díaz proposa que la ciutadania catalana voti l'acord al qual arribin el govern català i espanyol a través de la taula de diàleg. "Sumar diu que quan a la taula de diàleg s'arribi a un gran acord, aquest ha de ser votat pels catalans", afirma. 

Ara bé, la proposta de Díaz topa amb la de Catalunya en Comú, partit que forma part de l'agrupació de partits anomenada Sumar i que aposta per la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Sobre aquesta discrepància, ha assegurat que "totes les formacions tenen idearis diferents", però que Sumar té un projecte que han posat "en comú". La presidenciable gallega ha aprofitat aquesta qüestió per justificar la seva proposta per a Catalunya. "Es banalitza el diàleg, imagini's com seria de bo dir que hem arribat a un acord de majories que decidiran amb el seu vot els catalans. Això es fa amb els estatuts d'autonomia". I ho ha reblat tot, assegurant que ella vol una "Espanya millor" i que la vol amb "Catalunya a dins".

Pel que fa a la taula de diàleg, la cap de llista de Sumar ha declarat que, a parer seu, s'ha quedat curta. "Vaig estar en aquesta taula de diàleg i sé que s'ha quedat curta, però m'encantaria dir que tenim un acord de majories", ha comentat.

Proposa donar 20.000 euros als joves que facin 18 anys per estudiar o emprendre

Yolanda Díaz, encarregada de liderar l'espai polític situat a l'esquerra del PSOE, ha aprofitat l'avinentesa per llançar una proposta impactant, sobretot per als joves. Concretament, ha proposat que els joves, en el moment de fer 18 anys, rebin 20.000 euros per estudiar o emprendre. Un projecte que, segons ha explicat, s'hauria de finançar amb fons públics. Així doncs, aquesta bonificació per als joves es pagaria a través d'impostos. "Amb un cost fiscal i un impacte del 0,8% del PIB. Parlem al voltant de 8.000 milions", ha assenyalat. "Volem que emprendre no depengui de la família on hagis nascut. Per això llancem aquesta proposta: que els joves tinguin accés a 20.000 euros per continuar formant-se, per projectar-se millor al futur, per a iniciatives d'emprenedoria", ha indicat.

"Un jove quan arribi a la majoria d'edat accediria a aquest ingrés. Insisteixo: emprendre no pot estar lligat a l'origen dels pares. Ho diu algú que va muntar un despatx d'advocats demanant un préstec. La proposta és conservadora perquè hi ha activitats que no se sostenen amb 20.000 euros, però poden afavorir projectes cooperatius i col·lectius", ha explicat.