En qüestió de pocs dies, el govern espanyol ha patit una intensa sacsejada a causa de les desavinences entre els dos partits de coalició.  La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha protagonitzat - i encara ho fa - el pols amb la vicepresidenta primera, la socialista Nadia Calviño pel que fa a la derogació de la reforma laboral. Però, conscient que l'aliança PSOE-Podemos travessa un moment "delicat", ha volgut desmarcar-se de la petició dels morats perquè Meritxell Batet dimiteixi del càrrec com a presidenta del Congrés. 

El final de la polèmica per la retirada de l'escó a l'exdiputat de Podemos Alberto Rodríguez encara queda lluny. El partit ha demanat la dimissió de Batet "per dignitat" en entendre que tant el que ha fet Manuel Marchena com el que ha "perpetrat" ella doblegant-se al jutge del Suprem "atempta contra la democràcia i la separació de poders". Però Díaz ha optat per alinear-se amb el PSOE en aquest cas i, en una entrevista a la Sexta, ha demanat "rebaixar la tensió". 

Quant a la reforma laboral

Segons la vicepresidenta - que, recordem, és militant del Partit Comunista d'Espanya (PCE),  inclòs a les coalicions d'Unidas Podemos - "la gent està preocupada". Després de reclamar que es respecti la decisió de Rodríguez d'abandonar el partit, ha instat a "deixar de generar més soroll". 

Com s'ha comentat, tot i aquest intent per posar calma dins el si de l'executiu central, Díaz continua exigint que els de Pedro Sánchez "s'aclareixin" amb la reforma laboral del PP. "Part del govern no vol que es canviï el model de relacions laborals", volen "que es mantingui l'statu quo [...] no fer-ho és seguir mantenint la precarietat" a l'Estat espanyol", ha lamentat des de Santiago de Compostel·la. 

Sobre la disputa pel lideratge de les negociacions amb Calviño, Díaz ha assegurat que "el debat és de continguts, no de persones". "No va de qui lidera, va de què farem en la principal reforma del mercat de treball del nostre país. Mai discuteixo sobre els càrrecs", ha afirmat amb rotunditat.

Continuarà "defensant el govern progressista"

D'altra banda, ha remarcat que la reforma del mercat de treball prevista al pla de recuperació europeu fa "molt més que derogar" la del PP, ja que planteja un escenari "molt més ambiciós". Díaz ha posat èmfasi en la seva aposta per la "col·laboració" i el seu compromís "personal i ètic" amb la coalició. Per sobre de tot, "seguiré defensant aquest govern progressista", ha assegurat, amb rotunditat, i ha afirmat que serà "l'última d'aixecar-se" de la taula de negociació sobre la reforma laboral. Així, ha garantit que compliran amb el compromís de reforma abans que acabi 2021.



Imatge principal: La vicepresidenta Yolanda Díaz / Europa Press