La vicepresidenta espanyola i dirigent d'Unidas Podemos, Yolanda Díaz, ha obert una nova crisi amb el PSOE, ara per la covid, quan torna a repuntar amb el problema afegit de la soca òmicron. Díaz ha assegurat que ella ja sabia que hi hauria la pandèmia el febrer del 2020, perquè observava els casos alarmants que apareixien a Itàlia, i que abans de la manifestació feminista del 8-M va presentar al govern espanyol una guia d'actuació per a empreses que va ser "enormement polèmica", i que alguns la van titllar d'"alarmista".

"El 15 de febrer, com que la pandèmia ja fuetejava Itàlia de manera molt forta, vaig convocar el meu equip perquè tenia la convicció que Itàlia és Espanya i que, per tant, teníem la necessitat de desplegar un munt de mesures perquè vèiem el que passaria", ha assegurat. Però no es va fer res.

Sánchez, a la intempèrie

 

Les paraules de Díaz han desencadenat una forta polèmica, perquè confirmen que el president espanyol, Pedro Sánchez, coneixia la gravetat de la situació quan es va permetre la manifestació del 8-M del 2020, un fet que a Madrid sempre ha estat molt controvertit.

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha demanat la compareixença de Yolanda Díaz, i del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, perquè "coneixien" des de "la meitat de febrer" de 2020 que la covid "ja era a Espanya" i no van prendre mesures. En declaracions al Congrés, Gamarra ha afirmat que "Yolanda Díaz i el govern sabien la gravetat d'aquesta situació" i, "si ho sabien, per què ens van posar en risc els espanyols" i "sense prendre mesures fins passat el 8 de març", quan es va celebrar la manifestació.

Ha insistit que les afirmacions del Díaz són d'"extrema gravetat" perquè no només no prenien mesures, sinó que "es frenaven les que ja estaven en marxa".

Reactivar la comissió de la covid
 

El PP demanarà també reactivar la comissió sobre la covid, "que van paralitzar els partits del govern i els seus socis", en al·lusió a ERC i Bildu. Gamarra ha assenyalat que els espanyols tenen dret "a saber la veritat" perquè "avui sabem que tenien informació i sabien el risc que comportava per a la societat i el risc de les manifestacions" i "no només no es va actuar, sinó que es van autoritzar mobilitzacions massives".

Mentrestant continuen pujant els nous positius. Aquest dijous se n'han notificat més de 3.000 a Catalunya, una dada que és el doble que fa un any. Ara bé, el mes de desembre passat encara no havia començat la campanya de vacunació. La situació no és gens comprable perquè hi havia 1.591 llits d'hospital ocupats per pacients covid i 438 ingressos a les UCI. I és que tal com explicaven aquest dimecres des del Departament de Salut, les vacunes ajuden a combatre les infeccions més greus de coronavirus. A l'espera de saber la possible afectació de la variant òmicron, la covid no s'atura a Catalunya. En aquest context, ja se sap que el passaport covid serà obligatori per a la restauració i gimnasos a partir d'aquest divendres, després de la reunió de la Comissió Delegada que hi va haver aquest dilluns. 

I al final, rectificació

 

Davant la polèmica que s'ha creat amb el PSOE i el PP, Yolanda Díaz ha optat per rectificar aquesta tarda a la sortida del Congrés. "El que crec és que l'oposició està buscant polèmiques absolutament artificials. Aprofito per dir-los que el govern d'Espanya ha actuat sempre amb la deguda diligència, amb la responsabilitat sempre, complint les directrius que donaven els experts i les expertes sanitàries i a més crec que seguim fent-ho", ha indicat, intentant tancar la controvèrsia.