Aquest divendres s'acaba la campanya electoral per a les eleccions al parlament de Galícia del pròxim diumenge amb el PP en risc de perdre la majoria absoluta en un dels seus feus a l'Estat. I també aquest divendres els treballadors del sistema públic de salut de l'autonomia han rebut un missatge al seu telèfon mòbil on se'ls informa de millores en el seu sou a partir d'aquest mateix mes de febrer a només dos dies que se celebrin les eleccions. Els missatges, publicats pel diari El Salto, fa referència a "millores retributives": "Se li abonaran a partir d'aquesta nòmina l'increment de les nits en els dies laborables en un 7,9% i festius i nits prefestives de dissabte del 15,71%. Les nits de divendres seran abonades com a festives".

🔴 Resultats eleccions a Galicia 2024, DIRECTE | Escrutini, recompte i qui va guanyant

🔴 Eleccions a Galícia 2024, DIRECTE | Votacions, enquestes i última hora dels candidats


Aquestes xifres no són una novetat, ja que fan referència a les millores salarials pactades l'abril del 2023, just abans de la campanya per a les eleccions municipals, entre la Xunta i el sindicat de metges CESM, després de nou dies de vaga, però el govern gallec ha decidit recordar-les als treballadors 48 hores abans que vagin a votar i escullin el seu nou president. Els missatges al personal sanitari van més enllà, ja que també se n'han enviat d'adaptats a cada lloc de feina, especificant que a partir d'aquest mes de febrer els treballadors rebrien un nou grau de carrera professional o la pujada neta de la remuneració de les guàrdies. 

Les eleccions més obertes dels últims anys 

Les d'aquest diumenge són les eleccions més obertes dels últims anys a Galícia. Si bé no hi ha dubte de qui serà el guanyador dels comicis -repetirà el PP amb Alfonso Rueda al capdavant-, amb el BNG i el PSG en segona i tercera posició, no és tan clar qui governarà l'autonomia ja que els populars veuen per primer cop en molts anys perillar la majoria absoluta. El PP ha governat 35 dels 43 anys a l'autonomia, amb cinc majories absolutes, les últimes aconseguides per Alberto Núñez Feijóo de forma consecutiva des del 2009 després d'una legislatura presidida pels socialistes. Feijóo però, va abandonar la Praza do Obradoiro de Santiago de Compostel·la per presidir el partit a Madrid el març del 2022 després de la gran crisi que va enfrontar Isabel Díaz Ayuso i Pablo Casado. Llavors va nomenar com successor a Alfonso Rueda, que va decidir avançar les eleccions i ara veu perillar la seva presidència. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!