La xirigota "La familia verdugo", que en la seva actuació en el Concurs Oficial d'Agrupacions Carnavalesques de Cadis va representar un Carles Puigdemont sota la guillotina, creu que la polèmica suscitada per aquesta escena és surrealista. El representant legal i integrant de l'agrupació, David Olmedo, ha dit aquest divendres que l'actuació "és només carnaval" a una entrevista a Efe. Els membres de l'agrupació estan, sobretot, "sorpresos" que el que per a ells és un acudit més de les xirigotes que munten des de fa gairebé vint anys hagi generat tantes crítiques. "Em costa fins i tot explicar-ho", explica Olmedo, que aventura que les crítiques venen de gent que "pot ser que no hagin entès" l'actuació.

David Olmedo afirma que "després de tot això" li encantaria que el jurat els declarés "aptes" per passar a la següent fase del concurs. És per això que si la xirigota torna a representar-se al Gran Teatro Falla, no pensa esborrar l'escena per les crítiques. "No tenim per què canviar-la, pot haver-hi petits canvis, però no tenim intenció de canviar-la. Està fet amb afecte, sense ganes d'ofendre ningú i ha fet l'efecte que volíem, que és, al cap i a la fi, fer riure", apunta. Adverteix a més que Carles Puigdemont, per la rellevància mediàtica que ha tingut aquest any, sortirà, com ja ho està fent, al costat d'altres protagonistes del procés català, en moltes altres paròdies d'aquest concurs, al qual encara li queda gairebé un mes de sessions".

Olmedo també assegura que escollir Carles Puigdemont per a una de les seves lletres "no té per què tenir una referència política", perquè és un personatge públic amb "prou ganxo" per introduir-lo en una cobla carnavalesca, de la mateixa manera que ho han estat des de la família reial, a futbolistes, cantants o gent famosa de tota mena.

"Nosaltres aquí ens riem de nosaltres mateixos. Partint d'aquí, de tota mena de personatges públics, s'ho prenen bé, perquè no hi ha una altra forma de prendre-s'ho", explica mentre recalca que una xirigota fa "ficció" i per això, en aquest cas, el que hi ha a l'escenari "no és una guillotina, és un jou".

A més a més, l'agrupació també ha donat les gràcies "a tots els qui els estan donant suport, de Cadis, Andalusia i de la resta d'Espanya".