El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha alertat que, si es descontextualitza, "a Madrid s'està produint un cert moviment independentista" arran del dúmping fiscal a la Comunitat. Puig ha criticat que hi hagi "paradisos fiscals dins d'Espanya" i ha defensat que el govern espanyol de Pedro Sánchez vulgui homogeneïtzar la fiscalitat arreu de l'Estat.

"Madrid està sent una aspiradora de recursos i població. Això no va en contra dels madrilenys, va a favor de la igualtat d'oportunitats", ha dit aquest dilluns en una entrevista a Ràdio 4 i La2.

Ponts amb Catalunya

D'altra banda, Puig ha donat suport a la "voluntat" del president del govern espanyol d'avançar en la situació dels presos polítics i ha confiat que l'independentisme no aposti per la unilateralitat, ja que "és una sortida que ha quedat encallada", i ha instat en canvi a impulsar una "política realista" ja que "és temps de ponts, no de fronteres". El president valencià ha subratllat que "Catalunya és part fonamental del futur d'Espanya" i ha reivindicat la connexió històrica i "imprescindible" amb València.

En aquest sentit, Puig ha lamentat que en els últims anys "Catalunya es va fronteritzar" i només es "mirava el melic", però ha considerat que el moment actual és "temps de ponts i no de fronteres" i les pròximes eleccions catalanes "obren una certa expectativa" per "créixer junts" i visibilitzar la "Commonwealth mediterrània" que formen les dues comunitats. Precisament sobre aquestes eleccions del 14-F, el president de la Generalitat valenciana ha avisat l'independentisme que la "unilateralitat és una sortida que ha quedat encallada, que s'ha vist que no porta enlloc, perquè la seguretat jurídica és fonamental en democràcia" .

"No vol dir que ningú hagi de renunciar a les seves idees —ha apuntat—, però sí avançar en funció del consens social, d'una manera d'entendre cada moment polític. I en aquest moment de crisi, l'important és donar resposta a l'ocupació i benestar. I cal fer una política realista, una realpolitik, i jerarquitzar en cada moment les urgències".

Puig celebra la posició d'ERC

El dirigent socialista ha celebrat que des d'ERC "es llancin missatges de realpolitik i és positiu". I sobre la possibilitat que republicans i PSC puguin pactar després de les eleccions, ha suggerit que l'important és "governar per a què": "Si hi ha un programa compartit per quatre anys, tot ha d'estar obert".

D'altra banda, Puig ha donat suport a la "voluntat" del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'avançar en la situació dels polítics empresonats de l'1-O. En una entrevista a Ràdio 4 i La2, ha afegit que "és una qüestió tan important i bàsica per a la convivència que s'ha de donar suport al president" i valorar el calendari. Preguntat per si veu bàsic per a la convivència que els líders independentistes surtin de la presó, Puig ha respost que "normalitzar la vida a Catalunya entre tots és fonamental" i ha afegit que cal ser "molt prudent". Pel que fa al dúmping fiscal a la Comunitat de Madrid, ha assenyalat que, si es descontextualitza, "a Madrid s'està produint un cert moviment independentista".

Segueix en directe tota l'actualitat sobre el coronavirus (Covid-19).