Imatge superior: El rei Felip juntament amb príncep hereu saudita, Mohamed bin Salmán, al Palau de la Zarzuela l'abril de 2018 / Efe

 

Aràbia Saudita, un país amb un dubtós respecte pels drets humans i que està en plena intervenció bèl·lica en el conflicte del seu veí del sud, el Iemen, no només manté unes relacions opaques amb la família reial espanyola i tanca contractes ferroviaris milionaris amb empreses espanyoles sobre els quals hi ha més dubtes que clars, sinó que a més és un bon client de la indústria armamentística espanyola.

En total, Espanya va exportar material de guerra a l'Aràbia Saudita per valor de més de 270 milions d'euros entre els anys 2018 i 2019, segons els informes que aquest dilluns presentarà en el Congrés la secretària d'Estat de Comerç, Xiana Margarida i als que ha tingut accés Europa Press.

En concret, es detalla com els destinataris d'aquests contractes són les Forces Armades i la Policia saudites, els quals van comprar a Espanya material per valor de 235,3 milions d'euros el 2018 i de 35,4 el 2019.

Avions i munició

Segons aquesta documentació, la venda principal va constar de dos avions de transport militar i munició, per 190,5 milions, que va tenir lloc fa dos anys, però també s'inclouen entre les exportacions espanyoles a l'Aràbia Saudita granades de morter, munició d'artilleria, bombes guiades làser d'aviació, sistemes porta morters o elements per a avions, entre d'altres.

La indústria d'armament espanyola dirigeix les seves exportacions de forma majoritària a països de la Unió Europea -un 57,7% el 2018 i un 46,6% en 2019- i països que formen part de l'OTAN -fins al 68% el 2018 i el 55,1% en 2019-, però sorprèn el volum de vendes l'Aràbia Saudita, especialment quan arran de la seva implicació en la guerra del Iemen es van succeir les peticions d'organitzacions no governamentals instant a la paralització de les exportacions d'armes.

milicià Consejo de Transició del Sud yemen metralladora pesada efe

Un milicià del separatista Consell de Transició del Sud (STC) controla una metralladora pesada durant la lluita contra les forces progovernamentals iemenites a la província del sud d'Abyan, Iemen, el 27 de juny de 2020 / Efe

És més, Espanya també va vendre armes a un altre dels països implicats en aquest conflicte armat, Emirats Àrabs Units, per valor de 193 milions d'euros entre 2018 i 2019.

En total, l'any 2018 el valor de les exportacions realitzades de material de defensa va sumar 3.720,4 milions d'euros, amb una disminució del 14,4 per cent respecte a 2017. Les vendes tanmateix van tornar a pujar el 2019 fins als 4.042,3 milions, un 8,6 per cent més.