El president de la Generalitat, Pere Aragonès, serà rebut aquest dilluns pel president de Colòmbia, Gustavo Petro, en el marc de la visita oficial de nou dies que està fent a quatre països de llatinoamèrica. Aragonès s'ha reunit prèviament, a primera hora de la tarda, amb el president de la Cambra de Representants, David Ricardo Racero.

Petro va ser escollit president de Colòmbia el passat mes de juny i es va convertir en el primer president d'esquerres a aquest país després de més de 200 anys de governs de dretes. Els darrers mesos la seva figura ha despertat un fort interès a la política espanyola i ha rebut la visita, entre d'altres, del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el mes d'agost passat, i de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, el novembre.

Precisament, el govern colombià ha anunciat que Petro visitarà Espanya el mes de maig en la seva primera sortida internacional com a cap d'Estat.

Després d'anys en què el govern espanyol ha torpedinat les sortides a l'exterior del Govern de la Generalitat, aquesta trobada mostra un relaxament en la tensió diplomàtica. De fet, Aragonès, que va ser rebut per l'ambaixador espanyol a l'aeroport a la seva arribada a Bogotà, està sent constantment acompanyat en la seva visita a Colòmbia per una delegació de l'ambaixada espanyola.

El cap de l'executiu espanyol va iniciar el seu viatge oficial a Colòmbia aquest diumenge, amb una visita a la població de Villavicencio, en una de les zones més castigades pel conflicte armat d'aquest país, on va garantir que el 2030, la Generalitat dedicarà un 0,7% dels seus ingressos a cooperació. Aquest dilluns, Aragonès ha anunciat que el Govern obrirà una nova delegació a Colòmbia.

Pel que fa la reunió d'Aragonès amb el president de la Cambra de Representants, ha expressat la voluntat de crear un grup d'amistat amb el Parlament de Catalunya, mentre que Aragonès, que ha celebrat la proposta de Racero de crear un grup d'amistat, ha subratllat "l'esperança de canvi pel cicle polític" que viu Colòmbia i ha expressat la voluntat d'estrènyer els llaços entre Catalunya i Colòmbia. Els dos polítics han fet una encaixada de mans per a la foto oficial davant de la bandera de Colòmbia. Damunt la taula on s'ha celebrat la reunió hi havia tres petites banderes: la colombiana, l'espanyola i la catalana.