El president del grup municipal de TriasXBCN i cap de l’oposició de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, ha opinat aquest divendres en el programa de TVE La Hora de La 1 sobre els moviments que està realitzant el jutge de l’Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, per intentar excloure el president Carles Puigdemont de la llei d’amnistia vinculant-lo al cas del Tsunami Democràtic. Trias ha afirmat que “s'ha de reconèixer, i qualsevol persona ha d'entendre, que el govern, i els partits que li donen suport, estem fent un exercici importantíssim de cercar concòrdia, cercar acords i cercar solucions de futur, i hi ha gent que està en contra d'aquesta concòrdia. I el que és trist d'això, és que persones que haurien de ser absolutament neutrals, que és el món del poder judicial, et trobes gent com aquest jutge que prenen unes posicions que són polítiques. I jo crec que aquest jutge hauria de deixar de fer política o passar-se a la política d'una vegada. Que es passi a la política i que deixi de fer de jutge. Això és el que ha de fer aquest senyor”.

Qüestionat sobre si encara s’haurien de fer més canvis en la llei per garantir el blindatge dels que van participar en el Procés i que Puigdemont es vegi beneficiat per l’amnistia, Trias ha assegurat que “jo no soc advocat” i ha insistit que “tots els intents que es fan per trencar aquest sentiment de concòrdia i de buscar acords i, per tant, que tota la situació que tenim vagi pel bon camí, crec que és un error. Hi ha gent que està en contra de la concòrdia, bé, això és gravíssim, crec que és una situació que no té sentit”.

"La política és la destrucció d'uns contra els altres"

Trias ha assegurat que no ha parlat amb Carles Puigdemont sobre aquesta qüestió, perquè "quan parlem ho fem del nostre país, del futur de la ciutat de Barcelona, com ho fem perquè la ciutat funcioni bé", i ha lamentat la deriva que ha agafat la política, tant a Espanya com a Catalunya.  "La política s'ha convertit en destrucció dels uns contra els altres, i això és gravíssim. Hi ha un ambient destructor, un té unes idees, l'altre té les contràries, en lloc de debatre i buscar acords, el que fem és intentar destruir-nos, i això és un disbarat total". Ell mateix va ser víctima d'aquesta manera de fer política destructiva, que es basa en la instrumentalització de l'estat de dret en favor d'uns interessos polítics, i l'atac sistemàtic contra l'independentisme per preservar la unitat d'Espanya, com és l'operació Catalunya. Trias creu que les darreres declaracions de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en les que justificava que l'Estat utilitzés totes les eines per protegir-se, són una mostra d'aquesta manera de fer política. "La senyora Díaz Ayuso pren unes posicions que no són de concòrdia, són unes posicions de voler destruir l'adversari, i això és un disbarat, una equivocació. ¿Què farem, estarem enfrontats sempre?", s'ha qüestionat Trias, que no entén com no es busca la manera de "solucionar un problema gravíssim que és la configuració d'Espanya. Aquí s'està discutint la configuració d'Espanya, no tindrem la independència, a curt termini segur, i com configurarem Espanya durant tot aquest temps? Hem de ser capaços de buscar mecanismes d'acord, i crec que hi ha gent que s'ocupa que això no pugui passar". 

Víctima de l'operació Catalunya

Segons l'exalcalde de Barcelona, no es pot culpar els independentistes per voler ser-ho. "Sí, som independentistes, no és un pecat ser independentista, i a alguns ens han fet molt independentistes perquè el que em van fer a mi és una cosa que no té sentit", ha reconegut, recordant que va ser víctima de l'operació Catalunya quan es van fabricar proves falses en contra seva per impedir que accedís a l'alcaldia de Barcelona. Trias ha reconegut que aquest assumpte el va afectar, i es fa creus que alguns creguin que ha estat ara quan s'ha demostrat la seva innocència, ara que ha sortit documentació en els mitjans de comunicació, com ElNacional.cat. "Ara això és una gran notícia, però això ho sap tothom des del 2014, totes les proves són falses i fàcils de comprovar. I hi ha gent que ara s'alegra que s'hagi demostrat i és al·lucinant, perquè ja s'havia demostrat el 2014. Va ser un intent de destruir una persona, que ho han continuat fent", ha assegurat Trias, en referència a l'acord entre socialistes, comuns i el PP "per impedir que hi hagués un alcalde independentista". Per últim, el cap de l'oposició no va tancar la porta al fet que Junts pugui arribar a un acord amb els socialistes, que estan buscant socis per apuntalar el govern, però que això depèn de la decisió de l'alcalde Jaume Collboni. "Ell ha de decidir, no jo; és la seva responsabilitat", i considera que l'opció de Junts seria la millor "perquè l'acord amb Colau i Esquerra és el que ja hi havia en els darrers anys i s'ha demostrat que no ha funcionat".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!