L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol (PP), ha assegurat al tribunal de l’Audiència de Barcelona que desconeixia les obres que va encarregar David Gómez, un regidor del seu equip de govern entre els anys 2011 i 2012. “Aquest regidor no tenia delegades les competències de contractació, per tant, no en podia fer i jo no li vaig encarregar cap obra”, ha declarat com a testimoni García Albiol, aquest dimarts. “Quan van arribar factures d’obres a Intervenció, vaig fer una circular que no es pagués ni un euro de cap factura que no hagués seguit el tràmit administratiu”, ha reiterat l’alcalde badaloní a la fiscal, advocats de les defenses, i al lletrat de l'Ajuntament de Badalona, Josep Riba, que exerceix l'acusació particular. Les obres es van fer en edificis municipals i el seu cost va pujar uns 953.781 euros, que el consistori no va pagar.

La secció 7a de l’Audiència de Barcelona jutja David Gómez i una desena d’empresaris i implicats, acusats de participar en diverses obres, contractades de forma verbal i sense procediment administratiu entre el 2011 i 2012, segons la fiscal. Gómez s’enfronta a 2 anys i tres mesos de presó pel delicte de prevaricació i frau a l’administració i va ser expulsat del PP. Aquestes obres es van enviar a l’Oficina d’Antifrau de Catalunya per aclarir els fets, i després a un jutjat.

García Albiol en el judici
L'alcalde de Badalona, ha declarat com a testimoni a l'Audiència de Barcelona, aquest dimarts. / Foto: M.P.

El judici va començar dilluns i durarà fins a finals de juny. Els acusats seran interrogats al final, després de la declaració de testimonis i la documental, per garantir millor el seu dret de defensa.

“Gómez em va enganyar”

David Gómez va ser nomenat regidor de Serveis Socials i Salut, l’estiu de 2021, així com vicepresident de l’Institut Municipal de Serveis Personals, responsable del districte 6 de Badalona, fins a l’octubre de 2012.  

“Gómez em va enganyar”, ha declarat García Albiol, que ha explicat a l’Audiència de Barcelona que un veí el va alertar que s’estaven fent obres importants en un edifici municipal, Gómez li va dir que només retiraven runa, el veí li va insistir que no, i va enviar la Guàrdia Urbana i va certificar que les obres eren importants. Cap advocat li ha preguntat a l’alcalde de Badalona si va exigir alguna explicació a Gómez.

En la vista, també ha declarat Ramon Riera, que era tinent d’alcalde d’Hisenda en el govern de García Albiol, i ha certificat que va anar a comprovar les  obres del carrer Badajoz, com li va demanar l'alcalde, i que les va fer aturar perquè no tenien permisos. Riera ha detallat que va demanar a l’empresari de les obres que anés al seu despatx i li va assegurar que no es podien actuar així amb l’administració pública, i que no li podrien pagar les obres fetes perquè no s'havia fet cap tramitació administrativa, com exigeix la llei.