El nou alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol (PP), haurà de declarar aquest dimarts com a testimoni en el judici que l’Audiència de Barcelona celebra contra un exregidor del seu equip quan eren al govern, David Gómez. Gómez, expulsat del PP, i una desena d’empresaris i implicats són acusats de participar en una trentena d'obres il·legals entre el 2011 i 2012. La Fiscalia demana per a Gómez  2 anys i tres mesos de presó pel delicte de prevaricació i frau a l’administració. Per aquestes obres, les empreses van reclamar al consistori uns 953.781 euros, que no va abonar.

El judici ha començat aquest dilluns a la secció 7a de l’Audiència de Barcelona i, en aquesta sessió Garcia Albiol, que ha revalidat l'alcaldia (ara amb majoria absoluta), s’ha retirat com a acusació particular. S'hi va presentar a banda de l’Ajuntament de Badalona, tot i que amb el mateix advocat, el penalista Josep Riba, que hi continua defensant els interessos del consistori. 

Defunció d'un pèrit

En la vista, el tribunal ha desestimat suspendre el judici, demanat per la Fiscalia, a causa de la defunció del pèrit que va fer l'informe sobre les obres encarregades i volia que se'n nomenés un de nou per part del Col·legi d'Enginyers. El tribunal ha indicat que, com les parts no van impugnar-lo, el dona per bo, com permet la llei. I és que el judici està programat fins a finals de juny, i la Fiscalia ja demana que s'apliqui als acusats una atenuant del seu càstig per dilacions indegudes del procediment.

Adjudicacions a dit i amb sobrecost

David Gómez va ser nomenat regidor de Serveis Socials i Salut, l’estiu de 2011, així com vicepresident de l’Institut Municipal de Serveis Personals, i responsable del districte 6 de Badalona, fins a l’octubre de 2012. En l’escrit d’acusació, la fiscal afirma que Gómez, tot i que sabia que se saltava la normativa de contractació, “va contractar de manera verbal, sense informes tècnics, que justifiquessin la necessitat de les obres, i sense cap procediment”. Hi afegeix que “es va concertar amb les empreses per fer obres majors i menors” en diversos locals de titularitat municipal, la majoria al districte 6, que aglutina els barris d’Artigues, Sant Roc i el Remei.

La fiscal detalla, en l’escrit d’acusació, que els acusats entregaven directament en mà o per correu electrònic les factures, en les quals assenyalaven un concepte que no sempre corresponia amb la realitat de les obres realitzades i “sempre indicant un cost per sobre del preu de mercat o fraccionant deliberadament l’objecte del contracte”, per tal de saltar-se la normativa.

Obres particulars

A més, la fiscal precisa que algunes d’aquestes obres no es van fer en locals ni en la via pública sinó en habitatges particulars dels acusats, com ara una factura de 13.325 euros. Un d'aquests treballs es va fer a casa d'una excoordinadora del PP.