Una nova estratègia per una nova etapa. Ara que fa 100 dies que Xavier Antich ha agafat el relleu al capdavant d'Òmnium Cultural, el president de l'entitat ha dibuixat una nova estratègia. La independència no s'assolirà amb una sola acció ni anunciant-li una data concreta, sinó que s'ha de lluitar dia a dia en diversos fronts. "Ens juguem la llibertat del país en molts fronts, i tots són estratègics". Així ho ha declarat Antich en la cloenda de l'Assemblea General Ordinària d'Òmnium celebrada a Girona, on ha reclamat l'obertura d'un nou cicle polític que permeti superar el moment de desorientació i desmobilització del moviment a favor del dret a l'autodeterminació: "La situació és complexa, i per tant això no va de tot o res, o blanc o negre, o ara o mai, o amb mi o contra mi", ha remarcat, davant d'aquelles fórmules que prometen la independència en un any concret sense una estratègia clara i amb discursos destructius: fa poc la nova presidenta l'ANC, Dolors Feliu, situava la independència el febrer de 2025. 

El president de l'entitat també ha volgut enviar un missatge clar en contra de la crítica i el retret fàcil: "Seria un error caure en la toxicitat de pensar que els que no estan d'acord al 100% amb nosaltres són uns venuts, traïdors o botiflers". En aquest sentit, ha reivindicat la necessitat de generar encara més complicitats, objectius concrets i il·lusió col·lectiva. Per fer-ho, Antich ha dibuixat un “mapa estratègic” d’acumulació de forces en tots els fronts, com per exemple, en la defensa de la llengua i del model d’escola catalana; en el combat contra les desigualtats culturals, econòmiques i socials o en la defensa dels drets civils i polítics. Així mateix, ha destacat la lluita antirepressiva, la internacionalització del conflicte polític i la defensa del dret a l’autodeterminació fins a les “últimes conseqüències”.

Reprendre la iniciativa

El president de l’entitat ha aprofitat per fer una diagnosi del cicle polític anterior, comprès entre finals de 2017 i actualment, on ha destacat els elements que van fer possible la celebració d’un referèndum d’autodeterminació i el valor d’aquell èxit col·lectiu, però també ha evidenciat que no es va assolir l’objectiu final que es perseguia. “Cal reprendre la iniciativa i deixar d’actuar només reactivament. Hem de continuar construint i avançant, i articulant, des d’ara, les lluites compartides del present i el futur”, ha puntualitzat Antich per finalitzar el seu discurs.

Durant l’assemblea, els socis de l’entitat també han aprovat els comptes anuals i han validat el projecte d’ampliació de la seu nacional del carrer Diputació 276 de Barcelona. La finalitat d’aquesta ampliació és obrir la seu d’Òmnium Cultural a l’activisme cultural, social i nacional del país i convertir-la en un espai de treball i formació. L’ampliació, que es finançarà a través de préstecs col·laboratius dels milers de socis i sòcies d'Òmnium, acollirà activitats com l’Escola Guillem Agulló, un espai de formació teòrica i pràctica sobre les eines d’enfortiment democràtic per a la defensa i l’exercici dels drets civils i polítics i l’empoderament de la societat civil; per fer front a l'amenaça del discurs d’odi i del creixement de l’extrema dreta i el feixisme, i per generalitzar les eines de la lluita no violenta i de l’exercici de la desobediència civil. A més, la seu també oferirà l’espai per a entitats i organitzacions socials i celebrarà conferències i espectacles culturals.

Asamblea general omnium / Omnium
Assemblea General d'Òmnium a Girona / Òmnium