La nova presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha fixat "data o horitzó" per a la independència. La nova líder de l'Assemblea ha estat clara i ha afirmat: "Les pròximes eleccions al Parlament, utilitzant les eines marcades pel nostre full de ruta. Com a molt tard, el febrer del 2025". Aquest és el nou horitzó de l'entitat, el qual pot motivar la mobilització, segons Feliu. Malgrat tot es mostra escèptica: "Si es pogués fer un referèndum, seria molt bona opció, però no sembla possible. No podem esperar una cosa que l’estat espanyol no té intenció que arribi". 

La relació amb l'Estat, per Feliu, està més que tancada. Ha remarcat que el diàleg no funciona i per això considera que cal explorar altres vies: "La idea és fer servir totes les altres eines democràtiques al nostre abast". Malgrat que no ha detallat quines són aquestes eines, el fet de marcar un horitzó d'acció per a la independència ha considerat que pot ser un detonant per reactivar-la, ja que ha reconegut que la mobilització és més escassa que anteriorment. "L’independentisme encara hi és, es veu al carrer. Se li ha de posar el moment; quan la gent vegi que hi ha esperança, hi serà", ha declarat en una entrevista a SER Catalunya. 

Manca de "pulsió independentista"

Feliu no limita l'explicació de la manca de mobilització independentista al diàleg fallit amb l'Estat. "És un problema de com ha passat aquests cinc anys el moviment independentista, hem passat la covid i la repressió", ha exposat. Però això no és tot, ja que els partits independentistes també juguen un paper en la situació del moviment. La presidenta de l'Assemblea considera que, actualment, cap dels partits del Parlament no estan sent prou independentistes. 

En un futur, l'ANC no descarta la creació d'una llista cívica que agrupi partits i altres figures destacades de diversos àmbits de l'independentisme. Seria una llista amb què concórrer als comicis, segons es recull en el nou full de ruta de l'entitat. En l'actualitat, Feliu no creu que cap dels tres partits independentistes del Parlament, ERC, Junts i CUP, aconseguissin entrar a la llista. El motiu? La manca de pulsió independentista. "Avui en dia, segurament, no hi seria cap dels tres partits al nou Parlament, perquè no han mostrat pulsió independentista, no ho són prou". 

Decepció amb el Govern 

Feliu s'ha mostrat obertament decebuda amb les accions del Govern, el qual tot just fa un any que es va constituir. La nova presidenta ha afirmat: "Hi ha molta decepció de molta gent de base independentista. Del primer any de govern, el balanç que faig és que s’han intentat polítiques que no han tingut fruits. S’ha de moure fitxa per sortir d’un immobilisme total pel que fa a la independència o la llengua".