El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha denunciat a la seu de les Nacions Unides a Ginebra les infiltracions de policies espanyols en moviments juvenils de Catalunya. Davant d'aquesta "estratègia coordinada" del govern espanyol, Antich ha exigit la intervenció de la comunitat internacional perquè l'estat deixi d'utilitzar eines emprades en la lluita antiterrorista contra el moviment independentista català. "Hi ha una estratègia coordinada per part del govern espanyol, la justícia, els serveis secrets i la policia per intentar controlar i desmantellar un moviment polític pacífic i crear un efecte dissuasiu, fent ús eines pròpies de la lluita antiterrorista", ha assegurat el president de l'entitat des de Ginebra.

La intervenció d'Antich s'emmarca dins la 52a Sessió del Consell de Drets Humans que se celebra a la seu de les Nacions Unides de Ginebra, i ha consistit en un diàleg interactiu amb la relatora especial sobre la promoció i protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals en la lluita contra el terrorisme, Fionnuala Ní Aoláin. Tant Òmnium com Fionnuala han contribuït en la realització d'un estudi global sobre l'impacte de les mesures antiterroristes en la societat civil i l'espai cívic. En l'informe es denuncia la vigilància i l'espionatge contra el moviment independentista i l'ús de manera sistemàtica de legislació i pràctiques antiterroristes per perseguir el moviment des de l'any 2017.

 

 

Tal com s'explica a l'informe, l'estat espanyol i les seves institucions acusen la població mobilitzada en favor de la independència de ser un risc per a la seguretat nacional. Fent servir aquest argumentari utilitzen un marc de seguretat que "suposa una amenaça per als drets humans i atempta directament contra el dret a la llibertat d'expressió, la llibertat d'associació i el dret de reunió pacífica".

"L'Audiència Nacional fa servir la figura del terrorisme per assignar-se casos contra activistes independentistes, fent un ús polític d'aquesta acusació i criminalitzant la dissidència per la seva ideologia", s'explica dins el document. L'entitat assegura, a més, que l'existència de causes secretes vulnera els drets fonamentals dels acusats. En l'informe s'exposen diversos casos contra el moviment independentista català, on l'estat ha fet ús d'eines i mecanismes per la lluita contra el terrorisme. Algunes d'aquestes eines són l'acusació i condemna per sedició dels presos polítics, l'espionatge il·legal del Catalangate, la persecució de manifestants o societat civil per delicte de terrorisme i les infiltracions a organitzacions de la societat civil catalana.

Un dels policies espanyols infiltrats queda impune

El ministeri d'Interior no ha obert cap expedient a l'agent del Cos Nacional de Policia infiltrat durant dos anys a l'esquerra antisistema de Barcelona. Malgrat les denúncies d'agressió sexual presentades per cinc de les dones a qui va enganyar a fi de guanyar-se la seva confiança i endinsar-se als seus cercles per perpetrar l'espionatge d'Estat, no s'ha pres cap mesura per investigar les dubtoses actuacions de l'agent. En un comunicat sobre el fals militant antisistema mallorquí Daniel Hernández Pons-- àlies 'Robocop'-- al qual va tenir accés El Debate, el ministeri dirigit per Fernando Grande-Marlaska defensa la seva actuació per garantir, "per imperatiu constitucional i legal, l'exercici dels nostres drets i llibertats".