El president Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha denunciat a la seu de les Nacions Unides, les acusacions arbitràries de terrorisme contra activistes i defensors dels drets humans, en la causa del Tsunami Democràtic. Antich també ha demanat la intervenció de la comunitat internacional perquè l'estat espanyol deixi d'utilitzar eines emprades en la lluita antiterrorista contra el moviment independentista català, perquè es retirin totes les imputacions relacionades amb Tsunami i perquè es garanteixi plenament el dret a la protesta.

El president d’Òmnium ha acusat l’estat espanyol de fer servir la figura del terrorisme per iniciar casos contra activistes independentistes, fent un ús polític d'aquesta acusació i criminalitzant la dissidència per la seva ideologia. “Les protestes democràtiques tenen com a objectiu suprimir la dissidència política i les protestes i generen un efecte dissuasiu”, ha assegurat Antich, en el marc de la 55a sessió regular del Human Rights Council, en un diàleg amb el relator especial sobre la promoció i protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals en la lluita contra el terrorisme, Ben Saul. “L’Estat fa una criminalització d'un exercici lícit, com són els drets de reunió pacífica i llibertat d'associació”, ha assenyalat Antich.

Xavier Antich denuncia l'ús de Pegasus

El president d’Òmnium també ha fet referència a l'ús de Pegasus contra 65 activistes, polítics i defensors dels drets humans i a la infiltració de policies a les organitzacions de la societat civil. Així, ha exigit la intervenció de la comunitat internacional per aturar tota forma d'infiltració i espionatge dirigits a la societat civil a Catalunya i desclassificar els detalls d’aquestes operacions. Finalment, també ha demanat una amnistia per a tots els ciutadans processats pel conflicte polític a Catalunya.

Votació de la llei d'amnistia

La llei d'amnistia va superar dijous passat el penúltim debat al Congrés abans d'anar cap al Senat. PSOE, ERC i Junts van segellar l'acord a la Comissió de Justícia de la cambra baixa. L'òrgan va aprovar la incorporació d'una esmena transaccional que, entre altres, estableix que queden exclosos de l'aplicació de la llei els actes que puguin ser qualificats de terrorisme segons la directiva europea. Un gir que elimina del text les referències al Codi Penal espanyol per assegurar que l'amnistia inclou també els encausats del Tsunami Democràtic. Un cop superat el tràmit a comissió, la norma està llesta per votar-se de nou en ple el pròxim 14 de març. Superat el vot a la cambra baixa, haurà d'anar al Senat, on el PP té majoria absoluta. Els populars ja han avisat que aprofitaran la cambra alta per provar de torpedinar la llei amb peticions de compareixences i allargant els terminis fins que la rebutgi finalment al cap de dos mesos. Serà aleshores quan la llei pugui tornar al Congrés —previsiblement al mes de maig— on quedaria definitivament aprovada i llesta per a ser publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!