El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha demanat aquest diumenge a l'independentisme deixar d'exhibir "les discrepàncies" del moviment davant l'executiu espanyol. "Treballem per tornar a tenir articulada tota aquesta força de la gent o continuarem erosionant la força del moviment i regalant a l'Estat l'avantatge que li dona l'exhibició contínua de les nostres discrepàncies?", ha qüestionat el president de l'entitat durant la seva intervenció en l'acte polític central per commemorar el sisè aniversari de l'1 d'octubre.

🔴 Actes de l’1 d’octubre i manifestació, DIRECTE | Última hora a Barcelona i Catalunya
 

Antich ha destacat que l'1 d'octubre de 2017 va demostrar que "allò que fa tremolar l'estat és la força de la gent articulada amb un objectiu comú". "Així ho vam aconseguir l'1 d'octubre, amb un moviment plural, divers i transversal", ha remarcat, tot assegurant que el d'avui no és "un acte de nostàlgia", sinó una reivindicació. "Som aquí perquè això va de guanyar, perquè encara no som independents. I volem la independència, i volem la República Catalana, ha destacat, entre els aplaudiments del públic, que ha omplert la plaça Catalunya.

El president d'Òmnium ha recordat que "fa només deu mesos" el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, assegurava que "el procés s'havia acabat". "Però l'independentisme és persistent i hem demostrat que aquí no s'ha acabat res", ha apuntat. Segons Antich, ara mateix qui té un problema no és el sobiranisme, sinó que "és l'Estat espanyol, que es nega a abordar el conflicte polític de manera democràtica".


Durant la seva intervenció, Xavier Antich ha destacat que el moviment independentista torna a trobar-se "al carrer". "Com aquell dia que vam defensar escoles, urnes i vam votar", ha recordat. En aquest sentit, ha reiterat que l'1-O es va demostrar tot el que la massa social independentista és capaç de fer quan s'uneix "per un objectiu comú en defensa de la democràcia". "Continuarem al carrer cada dia lluitant per la independència i la República Catalana perquè volem viure en un país lliure", ha exclamat.

Així mateix, el president d'Òmnium Cultural ha assegurat que des de l'entitat continuaran "vertebrant majories". "Això va de guanyar, això va que tothom assumeixi la seva responsabilitat", ha exigit, tot apuntat que és necessari "afeblir l'estat". "Per això estem al Tribunal Superior de Drets Humans, i per això estem al costat sempre de les 4.400 persones represaliades, inclosos els més de 1.000 ferits de l'1 d'octubre. I per això també estem portant als policies de l'1-O al banc dels acusats", ha afirmat, just abans de concloure que "exercir drets fonamentals i lluitar per la independència no és delicte".