El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha fet una crida a la mobilització en les eleccions generals 2023 amb l'objectiu que l'independentisme no "cedeixi ni un sol espai de poder". L'entitat ha compartit a través de les xarxes socials un fragment del discurs que el seu president va fer el passat 30 de juny en l'Assemblea General d'Òmnium a Lleida. En aquella ocasió Antich va fer una valoració política del moment incidint especialment en l'abstenció del vot independentista, que s'havia fet palès en les eleccions municipals. Per aquest motiu, va instar a la participació i la mobilització política, a les urnes, però també als carrers. L'entitat, davant la imminència de la nova cita electoral, ha volgut compartir aquest missatge per recordar que l'objectiu de l'independentisme a Madrid és "frenar l'Estat". 

🗳️ Llistes electorals a les generals: partits i candidats

📝 Programes electorals a Catalunya 2023: què proposa cada partit?
 

Xavier Antich: "Necessitem ser rellevants"

Antich recorda en el seu discurs que en els comicis del 28 de maig "més de 350.000 votants independentistes es van quedar a casa", i apunta que si s'observen cites electorals prèvies, es fa evident que aquesta disminució de la participació ve de més lluny. "Per molt que l'abstenció sigui una actitud legítima, fins i tot comprensible ens enganyem si obviem que no computarà", recorda. Per aquest motiu, reivindica que "cal comptar-nos", ja sigui davant l'Estat, la comunitat internacional o a Catalunya. 

En aquest sentit, el president d'Òmnium assegura que l'independentisme necessita ser "rellevant" perquè "la llibertat política no resideix en el que vulguem fer, sinó en el poder que tinguem". "Això va de poder", emfatitza Antich, i insisteix que "cal que l'independentisme sigui en tots els llocs de decisió política". "No podem regalar ni un sol espai en el qual el poder s'exerceixi. Volem ser-hi", assevera. 

El president de l'entitat reconeix que hi ha gent "decebuda i enfadada" amb els partits i líders independentistes. Amb tot, insisteix que cal "omplir massivament les urnes" i participar políticament "el 23 de juliol, el 24 i els 1.500 dies dels pròxims quatre anys". En aquest sentit, adverteix que "la batalla serà llarga", i que precisament per aquest motiu, "la societat civil ha d'estar més forta que mai", tant si guanya el PP com si guanya el PSOE. "Vingui qui vingui, guanyi qui guanyi, cal una societat més organitzada, més compromesa i més implicada en tots els fronts", reivindica Antich.