1. Íñigo Sáenz Ugarte (El Diario.es) - L'única solució a Catalunya és el referèndum, no l'estratègia de la por

"Els independentistes necessiten un referèndum. Els que volen continuar comptant amb els catalans en la construcció d'aquest país, també. No es pot mantenir reclosos en una espècie de presó els ciutadans d'una comunitat. Es pot fer amb certa facilitat en les dictadures durant anys i dècades, no en una democràcia, en la qual les lleis, per definició, no són sagrades, perquè sempre es poden canviar al Parlament. És un referèndum que es pot guanyar en favor de la permanència de Catalunya a Espanya sense apel·lacions al passat i sí amb una proposta convincent per al futur, i que l'actual correlació de forces en el Parlament i al carrer ha convertit en imprescindible."

2. Ignacio Escolar (El Diario.es) - Vuit claus sobre la nit electoral catalana

"L'independentisme s'ha guanyat a les urnes el dret a governar, a reivindicar un referèndum, a demanar un nou encaix de Catalunya a Espanya... A moltes coses, però no a declarar unilateralment la independència. Si això era un plebiscit, Artur Mas i Oriol Junqueras l'han perdut. No han aconseguit el mínim exigible del 50% dels vots i a la província clau –Barcelona– amb prou feines arriben al 45%."

3. Joan Tapia (El Confidencial) - I si Artur Mas no és elegit?

"I encara que sortís elegit... Si des de 2012 l'aliança amb ERC ja ha estat difícil, ara haurà de coexistir no només amb els diputats d'ERC i altres de disciplina difícil en el seu propi grup parlamentari de Junts Pel Sí, sinó que haurà de pactar-ho tot amb la CUP, que és assembleari, radical i anticapitalista. Encara que en algunes coses -per exemple, en creure que sense majoria de vots no es pot fer una declaració d'independència- és més moderat i realista que el mateix Artur Mas."

4. Javier Valenzuela (InfoLibre) - Va guanyar la tercera via

"Sóc de la generació que va veure passar a Espanya des de la dictadura franquista a la Constitució de 1978, i tot això sense saltar-se la legalitat vigent! Els polítics i juristes d'avui bé podrien guanyar-se el sou buscant fórmules com les trobades en aquell moment per Torcuato Fernández-Miranda: “de la llei a la llei a través de la llei”. Si es dediquessin a pensar, en comptes de repetir com lloros cançons dogmàtiques, segur que les trobarien."

5. Vicent Sanchis (Nació Digital) - Més difícil encara

"La CUP ha tret un bon resultat, un gran resultat també. Triplica els seus resultats i esdevé l'opció necessària perquè Catalunya es pugui constituir en un estat independent. El marge que falta a Junts pel Sí per aconseguir la majoria absoluta els obliga a ser raonables i generosos. Més generosos encara del que han estat sempre. ... [La independència] Dependrà de l'habilitat i la responsabilitat dels partits i els independents que integren Junts pel sí. I de l'habilitat i la responsabilitat de la gent de la CUP. Més difícil encara, però possible."

6. Vicent Partal (Vilaweb) - Enhorabona, i ara no deixeu que ningú us robe ni l’alegria ni el triomf

"No en tingueu cap dubte, ni un, que Junts pel Sí i la CUP s’entendran bé i duran endavant el procés d’independència. Com ho faran ni ho sé jo ni a hores d’ara ho saben ells. Però per agafar confiança només cal que penseu en tots els entrebancs increïbles que els nostres polítics i la nostra gent han superat fins avui. La nostra classe política ha demostrat una qualitat i una capacitat de trobar el camí inaudites, que, per cert, potser ja aniria essent hora que els reconeguéssem sense cap recança."

7. Ramon Cotarelo (Vilaweb) - El govern que surti d’aquestes eleccions tard o d’hora proposarà una DUI

"Em sembla que el govern català que sortirà d’aquestes eleccions, més tard o més d’hora, proposarà una DUI. I hi tindrà tot el dret. I com s’hi respondrà, a això? No s’hi podrà respondre dient que no es pot fer, perquè això ja és fora de discussió. Probablement s’ha de parlar de com es negocia, quins períodes hi ha, quines transicions. I jo no sé si el sistema polític espanyol, l’anomenat règim del 78, està en condicions d’abordar-ho."

8. Eduard Voltas (El Món) - Gran victòria independentista

"Veníem d'un Parlament amb 24 diputats escollits amb un programa independentista. Tindrem un parlament amb 72 diputats escollits amb un programa independentista. De 24 a 72. Majoria absoluta d'escons per guanyar totes les votacions parlamentàries que calgui per fer avançar la Transició cap a la independència. ... La pilota passa la teulada del govern i de l'estat espanyols. El Parlament farà via i el que passarà els pròxims mesos depèn sobretot de quina mena de resposta dóna l'estat. Les eleccions del desembre a Espanya, segons quin sigui el resultat, poden acabar de decantar la situació i accelerar la desconnexió de Catalunya."