El senador de Vox, Francisco José Alcaraz, ha retirat en l'últim moment el seu vistiplau a una declaració institucional presentada en la Diputació Permanent del Senat en suport als afectats pels incendis de Gran Canària per tenir contingut "ideològic", segons fonts del partit.

Fonts del partit que lidera Santiago Abascal asseguren a Efe que quan es va presentar la proposició, aquesta incloïa dues mencions amb les que no estaven d'acord: una relativa a la "perfecta coordinació" de la Protecció Civil en les tasques d'extinció d'incendis i una altra a la "lluita contra el canvi climàtic".

Mentre la primera menció va ser retirada del text a petició de Vox -ja que el partit considerava que el reconeixement s'havia de fer a la Unitat Militar d'Emergències, segons aquestes fonts-, la cita a la crisi climàtica va romandre. Tal com s'ha presentat la declaració institucional aquest dimarts, la frase sobre el canvi climàtic acaba així: "Prestar una atenció prioritària a la lluita contra les causes del canvi climàtic, la despoblació i l'abandonament del medi rural, raons últimes en molts casos dels grans incendis que vénen assolant en els últims anys el planeta."

Les mateixes fonts afirmen que el canvi climàtic es plantejava com "la causa de l'incendi" i que això és un "postulat ideològic d'una determinada manera de pensar que coincideix amb les idees de PSOE i Podemos" i, per tant, van decidir no donar-li suport.

Davant d'aquest escenari, el portaveu socialista en el Senat, Ander Gil, ha assegurat que no és la primera vegada que Alcaraz fa decaure una declaració institucional i ha recordat que va fer el mateix amb un text referit a la LGTBIfobia. "La ultradreta és això: negar la violència contra les dones i negar el canvi climàtic", ha denunciat en declaracions als periodistes la seva sortida de la Diputació Permanent.

Des de Ciutadans, Ruth Goñi, també ha criticat l'actitud de Vox sobre una cosa tan evident i òbvia com el canvi climàtic. "Ni estem d'acord, ni l'entenem", ha dit la senadora.