El sector més conservador del Tribunal Constitucional vol obrir un debat per deixar sense escó al Congrés 29 diputats de formacions com ERC, JxCat, PNV, BNG, Bildu o Unides Podem, segons assegura El diario.es. Es tracta dels diputats que van fer servir formes diferents per prendre possessió del càrrec durant la Constitució de les Corts el passat 3 de desembre, apunta el diari.

Ja el mateix 3 de desembre diversos grups com Vox, el PP i Ciutadans es van queixar a la presidenta del Congrés i li van demanar que no donés per bona la forma de jurament d'aquests 29 diputats. En aquell moment, el líder del PP, Pablo Casado, va anunciar una queixa davant del Tribunal Constitucional, però Vox se li va avançar.

La formació d'extrema dreta va reclamar al TC que tots els procediments parlamentaris adoptats des del desembre del 2019 quedessin sense efecte, entenent que 29 dels vots comptats durant les votacions mai s'haurien d'haver tingut en compte. 

Vox s'ha trobat al Constitucional amb un sector de magistrats sensible a la seva petició: "Els postulats de Vox estan trobant receptivitat a la casa", assegura un magistrat del TC al citat mitjà.

Els recursos que van posar el PP i Cs per aquest mateix tema van arribar a la mesa de la Sala Primera del Constitucional per al seu estudi i resolució. Aquesta sala va decidir arxivar-los. Ara bé, un grup de magistrats no estava conforme amb la decisió d'arxivar els recursos i va exigir que el tema es tractés en una reunió del ple. Per fer-ho van presentar un escrit amb sis firmes sol·licitant-ho.

Segons les normes de funcionament del TC, per portar un assumpte al ple, només fa falta que ho demanin tres o més magistrats, i això és el que ha passat. La proposta d'arxivament adoptada per la sala primera ja no serveix per a res i el debat s'haurà de començar des de zero al ple, on els magistrats propers al PP i a Vox són majoria.