Vox s'havia mantingut en silenci davant l'arribada dels refugiats afganesos que fugen de Kabul. Fins avui. El seu portaveu d'Acció Política, Jorge Buxadé, ha demanat a l'executiu que faci controls "estrictes" d'entrada a aquells civils que demanin asil, per evitar la suposada entrada de gihadistes. Segons Buxadé, aquesta tria entre persones que volen fugir del terror dels talibans ha de servir per protegir la seguretat dels espanyols

"Consens progre"

En una entrevista a la COPE, el polític ultra ha insistit en la idea que l'Estat ha de garantir com a "primer deure polític" la seguretat dels espanyols, i després, "complir" amb els convenis internacionals i les lleis nacionals. Respecte a això, Buxadé ha considerat que no s'està tenint gens en compte, a conseqüència d'un "consens progre" i d'allò "políticament correcte" que està fent Europa pel que fa a l'evacuació d'afganesos. 

Segons ha avançat la ministra de Defensa, Margarita Robles, avui arribaran a Espanya 420 persones evacuades de l'Afganistan, una xifra superior als 390 que es preveien. Ahir van arribar 260 refugiats a la base de Torrejón de Ardoz, des d'on s'està coordinant l’operació. D'aquests, 55 eren menors, inclosos un nadó de dues setmanes i dues nenes d'un i dos mesos, respectivament. Amb tot, avui Robles ha reconegut que, malgrat els esforços que s'estan destinant, hi haurà "gent que es quedarà", sobretot aquelles persones que encara no han arribat a l'aeroport de Kabul. 

Refugi a països musulmans

Buxadé ha tret pit perquè el seu partit va ser el primer de demanar a Exteriors establir un protocol per a la repatriació del personal espanyol a l'Afganistan, així com dels afganesos que han col·laborat amb l'Estat, sense esmentar aquells que necessiten fugir del país per raons de supervivència. Per altra banda, ha demanat que no s'oblidin els 104 militars que han mort "defensant Espanya" al país asiàtic.

Una de les altres propostes polèmiques que ha fet el partit ultra pel que fa a la situació a l'Afganistan és que siguin els països del seu entorn els que acullin els refugiats per la "proximitat" de la seva cultura, ja que segons assegura Buxadé, la capacitat que tenen per integrar-se als països europeus és "zero". El polític s'ha fixat sobretot en els països musulmans, ja que allà, justifica, la seva integració en la cultura, societat, costums i alimentació serà "molt més fàcil". 

Cas a França 

En aquest sentit, ha assegurat que Espanya és un "país molt generós", però que passa per una situació complicada. Per aquest motiu, creu, l'executiu tindrà difícil justificar l'acolliment: "Que ho expliquin a Ceuta, Melilla o Andalusia. Que els diguin que amb la violència que hi ha als seus barris ara acceptem portar 100.000 persones sense saber el risc que suposen per a la convivència". 

Buxadé ha justificat tot aquest grapat de propostes amb un únic cas que s'ha donat a França. La policia ha detingut un afganès evacuat per la seva presumpta relació amb els talibans, mentre investiga quatre persones del seu entorn, també sospitoses. Des de Vox han subratllat que "això no pot succeir a Espanya", motiu pel qual hi ha d'haver "controls d'entrada per a aquells que pretenguin trobar refugi", ha sentenciat. 

A la imatge principal, refugiats afganesos a la base de Torrejón de Ardoz, a Madrid, després de ser evacuats / Europa Press