El partit d'ultradreta Vox s'ha querellat contra el president del Parlament, Roger Torrent, i contra l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i diversos membres de la Mesa. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja ha registrat i repartit aquestes dues querelles.

La querella contra la batlle de Girona és en relació al canvi de nom de la plaça de la Constitució pel de plaça 1 d'octubre. Aquesta querella es va presentar el passat mes de juliol als jutjats de Girona que s'han inhibit cap al TSJC al tractar-se d'una aforada. Un cop registrada, el tribunal ha designat ponent la magistrada Mercedes Armas.

Quan es va presentar la querella el juliol, Madrenas es va dirigir a Vox: "Poden dir el que vulguin, ells estan intentant tipificacions que suposin un delicte, estan intentant empresonar idees. N'hem de ser conscients i no hem de caure en aquest parany. Tinguem-ho clar, el que volen és esclafar ideologies polítiques diferents. Jo només he defensat els drets fonamentals, els drets de la ciutadania", va indicar.

L'altra querella va dirigida al president del Parlament i és per l'admissió a tràmit sobre el vot delegat del president a l'exili, Carles Puigdemont, i altres diputats. El magistrat Carlos Ramos s'ha designat com a ponent.