Vox ha deixat ben clares les seves intencions si arriba al govern espanyol després de les eleccions generals 2023. El partit que lidera Santiago Abascal s'ha marcat com a objectius il·legalitzar partits independentistes, eliminar els Mossos d'Esquadra i l'Ertzaintza, augmentar la presència militar a Catalunya o retirar les competències que les comunitats autònomes tenen transferides, com l'educació o la sanitat. Així queda palès en el programa electoral de la ultradreta, que també promet recuperar el delicte de sedició o augmentar les penes per a aquells que cometin "ofensa o ultratge" a Espanya i els seus símbols.

🗳️ Quins candidats a les eleccions generals 2023 pots votar a Catalunya?
 

📝 Llista electoral de Vox a les eleccions generals 2023: tots els candidats
 

Les amenaces de Vox a Catalunya

Una de les propostes centrals del programa de Vox és la "il·legalització dels partits, associacions o ONG que persegueixin la destrucció de la unitat territorial de la nació i la seva sobirania", una decisió, que, paradoxalment, proposa consultar a la ciutadania a través d'un referèndum. En aquest sentit, també aspiren a recuperar el delicte de sedició, el de traïció i la formulació anterior en el de malversació i introduir-ne el de "referèndum il·legal" tot augmentant les penes en considerar-los "delictes greus contra Espanya, la seva unitat, sobirania i el patrimoni de tots els espanyols". 

Una altra de les mesures d'Abascal és reduir les competències i efectius a les policies autonòmiques a Catalunya i el País Basc amb l'objectiu final d'eliminar-les. Proposen incorporar els agents dels Mossos d'Esquadra i l'Ertzaintza en el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil. Asseguren que fins que aquesta incorporació es faci efectiva "es garantirà l'equiparació salarial" entre els diferents cossos. Alhora, el partit d'ultradreta vol augmentar la presència militar a "tots els territoris" de l'Estat i molt especialment a Catalunya, un territori on consideren que "els governs separatistes han intentat esborrar a Espanya". 

La tercera amenaça de Vox a Catalunya és la retirada de competències en educació, sanitat, seguretat i justícia. El partit d'ultradreta vol limitar "tot el possible" la capacitat legislativa de les comunitats autònomes, i també promet "suprimir tots els privilegis legals i fiscals emparats en suposats "drets històrics" que provoquen la desigualtat entre territoris". Anant encara més enllà, afirma que suspendrà "l'autonomia d'aquelles comunitats els governs de les quals utilitzin recursos i instruments de l'autogovern regional per a atemptar contra la unitat d'Espanya".

En la línia de censura que ha mostrat en els últims dies, Abascal també es compromet a suprimir TV3 i qualsevol altra televisió autonòmica perquè considera que serveixen com a "altaveus de l'odi a Espanya". D'altra banda, Vox busca atorgar la màxima protecció jurídica a la bandera, l'himne i la corona. "Les penes per les ofenses i ultratges a Espanya i els seus símbols o emblemes s'han d'agreujar perquè cap afronta contra ells quedi impune", afirma el programa electoral. Altres propostes inclouen la derogació de la llei de l'avortament, la llei de violència de gènere, la llei de memòria democràtica o la llei trans.