Un dia després que el Tribunal Suprem (TS) hagi confirmat la inhabilitació contra Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa i hagi apuntalat la posició del jutge instructor, Pablo Llarena, amb els polítics exiliats, Vox ha tornat a sacsejar el Congrés dels Diputats amb dues propostes que neixen sense cap garantia d’èxit. Per un costat, l’extrema dreta proposa una modificació de la llei electoral perquè “els pròfugs de la justícia” no es puguin presentar a les eleccions, és a dir, que no tinguin dret al sufragi passiu – el dret a ser escollit a les urnes -. De l'altra, reclamen que convocar "un referèndum il·legal" estigui perseguit al Codi Penal com a delicte. Les dues iniciatives han tingut el beneplàcit del PP i Ciutadans encara que hi han introduït matisos. 

 

Per començar, el secretari general de VOX i diputat a la cambra baixa, Javier Ortega Smith, ha ensenyat des del faristol un fotomuntatge on hi apareixia Carles Puigdemont engarjolat darrere dels barrots d’una presó admetent que és "l'únic cartell electoral que es pot admetre en un estat de dret". Per Ortega Smith,  “no hi ha res menys democràtic que intentar concórrer en igualtat de condicions amb la resta de possibles candidats quan estàs sent pròfug de la justícia, quan estàs menyspreant la llei a la que tens obligació de sotmetre’t”.

En una piulada escrita en anglès, el president Puigdemont s’ha mostrat “orgullós de ser l’obsessió del partit feixista VOX” i ha indicat que es tracta “d’una vergonyosa persecució política que no hauria de ser tolerada ni per la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ni per l’espanyola, Meritxell Batet”. "Si hi ha polítics que t'ataquen per les teves idees i decisions polítiques; si aquests polítics formen part de l'acusació popular de condemnar-te; si fan servir la teva persona per a un debat polític, i si volen que deixis de fer política... és persecució política", ha resumit Puigdemont.

La majoria se'n desmarca; l'independentisme se'n riu

Des del ple, la resta de forces independentistes també han censurat amb duresa la proposta de l’ultradreta. Per part del partit de Puigdemont, Míriam Nogueras, ha resumit que, escoltats els arguments de Vox, "l'única persona que em ve al cap és el seu rei: el lladre, el borbó, el fugat". La cap visible de Junts ha afirmat que li "toca els nassos" que "es vulnerin drets fonamentals de forma gratuïta". "Espanya és aquell país en què no es pot parlar d'amnistia, l'autodeterminació o la independència de Catalunya. Fins i tot segons on facis aquest debat, pots acabar a la presó" ha continuat Nogueras, que ha afegit que "fins i tot, es pot votar per posar o treure drets, posar o treure diputats escollits a les urnes".

El portaveu d’Esquerra, Gabriel Rufián, ha recordat que Ortega Smith està en cerca i captura per part de les autoritats judicials de Gibraltar. El busquen des del 2014 pel suposat robatori d’un gran bloc de formigó ubicat en una escullera artificial d’aigües gibraltarenyes i que la formació ultra exhibeix com un trofeu de guerra. Rufián ha etzibat que a Ortega Smith el busquen “per la frikada de l’espigó i no respectar la sobirania de Gibraltar” i, al tornar a l'escó, li ha lliurat el document de la justícia. “Cada cop ens els prenem menys seriosament” ha acabat Rufián. En la mateixa línia, el diputat de la CUP Albert Botran s’ha mofat de la proposta de VOX i ha negat que Puigdemont i la resta d’exiliats siguin “pròfugs de la justícia” perquè “s’han presentat davant dels jutges a Alemanya, Bèlgica, el Regne Unit, Itàlia i Suïssa”.

EuropaPress erc congres gabriel rufian ortega smith javier vox
Rufián ha lliurat a Ortega Smith l'ordre de cerca i captura que encara pesa sobre el líder de Vox. / Foto: Europa Press

Els socialistes també s’han tancat en banda a la proposta de VOX. El representant del PSOE Diego Taibo ha lamentat que es vulgui “restringir un dret fonamental, el dret a participació política, i permetre que no puguin ser elegides persones que no han estat ni jutjades ni condemnades”. En aquesta línia, Taibo creu que s’està atemptant contra la presumpció d’innocència. “No es pot restringir aquest dret pel simple fet que existeixi un indici”, ha sentenciat el diputat, que ha assegurat que la llei electoral espanyola “no es pot modificar a cop d’impuls”.

La iniciativa de Vox – que es votarà aquest dijous - ha reunit el suport la resta de formacions de la dreta, el Partit Popular i Ciutadans. Pels populars, Edurne Uriarte ha atacat el PSOE arran de la sentència del TS, que corregeix la reforma del CP pactada entre el govern central i Esquerra. “Han deixat desprotegit l’estat de dret davant de possibles nous cops a la democràcia [...] han obert el camí de la impunitat amb els seus pactes” ha etzibat Uriarte, que ha relativitzat el fracàs de les euroordres dictades per Pablo Llarena arreu d’Europa: “Que Puigdemont i altres  s’hagin aprofitat d’algunes llacunes en la coordinació europea no resta res de gravetat al que estan fent”. En aquest mateix sentit, José María Espejo-Saavedra, de Ciutadans, ha ironitzat dient que “alguns diputats” es presenten com a “oprimits” tot i tenir “sous de 5.000 – 6.000 euros pagats per tots els espanyols”.

Vox, PP i Ciutadans, aliats contra el referèndum

El Congrés també ha debatut sobre una proposició no de llei de Vox per tipificar com a delicte els referèndums il·legals. La idea ha comptat amb el vistiplau del PP i de Ciutadans, però aquests dos han condemnat una idea que el partit d’extrema dreta també pretenia calar a la cambra baixa: convocar un referèndum consultiu per il·legalitzar partits independentistes.

Primer ha estat Edmundo Bal qui ha assenyalat que la proposta de Vox no tenia cap sentit, perquè la Constitució espanyola no permet fer referèndums consultius sobre aquelles coses que suposen la reforma de la mateixa Constitució. “És a dir, que Vox plateja fer un referèndum il·legal i alhora tipificar el referèndum il·legal com a delicte”, ha dit el diputat de Ciutadans ironitzant sobre la voluntat dels ultradretans de tancar-se a la presó a ells mateixos.

El PP, d’altra banda, ha reiterat el seu suport absolut a la tipificació com a delicte de la convocatòria d’un referèndum d’aquest tipus. De fet, com que els populars estan en contra d’altres mesures, ha demanat votar aquesta qüestió en un futur en punts separats perquè quedi constància que el PP vol recuperar aquest delicte. Ara bé, el diputat Vicente Tirado Ochoa s’ha oposat a la idea d’il·legalitzar partits independentistes, ja que a aquests se’ls ha de combatre amb “rigor”. “Cal guanyar a les urnes, però sense vulnerar l’esperit constitucional”, ha reiterat.