Vox ha fet públic avui el pacte secret sobre repartiment de càrrecs municipals a escala nacional signat amb el PP Cs. El pacte, de tres punts, detalla que “es nomenarà les persones indicades per Vox a cada ajuntament a diferents regidories i responsabilitats directes a ens municipals, que en nombre i pressupost seran proporcionals als resultats obtinguts per Vox a cada població".

pacte PP Vox per governar ajuntaments

L’acord el van signar el 15 de juny, el mateix dia de la constitució dels ajuntaments, Teodoro García Egea per part del PP i Javier Ortega Garcia Smith per part de Vox. De manera que ja ha transcorregut la meitat del temps —10 dies d'un màxim de 20— que s'especifica a l'acord per nomenar les persones de Vox que ocuparan regidories en proporció a la representació obtinguda a cada municipi.

El text té tres punts. El primer afirma que Vox donarà suport a la investidura d’un govern de coalició amb el PP i Ciutadans a tots els municipis on els dos partits sumin majoria. El segon punt fa referència al repartiment de poders, i el tercer manifesta que el pacte és secret.

Precisament aquest tercer punt, ara trencat, deixa en evidència la posició oficial del PP, que les darreres setmanes ha venut una interpretació edulcorada de l'acord, en el sentit que l'al·lusió a regidories podia ser presa com una referència a regidories delegades o juntes de districte, especialment en grans municipis com ara Madrid. És per això que Vox ha acusat el PP d'incomplir l'acord, sobretot a l'Ajuntament de la capital d'Espanya, on l'alcalde Almeida és renuent a oferir quotes de poder als ultres de Vox.

El PP assegura que complirà el pacte

Poc després que Vox fes públics els documents, Teodoro García Egea ha volgut tranquil·litzar els d'Abascal i ha assegurat que el seu partit complirà l'acord amb Vox per a governar als ajuntaments, on sumin amb Ciutadans, i ha reclamat que es deixi transcórrer el termini de 20 dies que es van donar, malgrat que Vox ha donat per trencat el pacte a Madrid.

"Els que parlen de càrrecs s'assemblen massa a Pablo Iglesias", ha advertit García Egea a Vox i ha confiat que en què farà un esforç perquè hi hagi un govern "de llibertat" en la Comunitat de Madrid.

Després d'haver convençut als votants per a donar suport als partits de dreta, ara "no pot ser que sigui mes difícil convèncer a Vox que als propis madrilenys", ha manifestat.