El negacionisme de l’extrema dreta torna al Congrés dels Diputats. Primer ho va fer amb el canvi climàtic o la violència masclista. Aquest dimarts, ho ha fet amb el robatori de milers de nadons durant el franquisme. La diputada de Vox, Rocío de Meer, ho ha qualificat d’una “campanya de propaganda” de l’esquerra. “No van robar-se nens en cap trama per part de cap règim”, ha arribat a dir la parlamentària ultra. La trama, ha reblat, és “propagandística”. 

La intervenció ha tingut lloc durant el debat d’una proposició de llei d’ERC, EH Bildu, el PSOE i el Grup Plural sobre nadons robats a l’Estat espanyol. La diputada de Vox ha començat qüestionant les xifres. “Només hi ha 2.000 denúncies, de les quals admeses a tràmit només 552”, ha assegurat Rocío de Meer, que ha afegit: “Hi ha una sola sentència desmentida per proves científiques i genètiques. La realitat és que aquí no hi ha res”. 

“Neguem nosaltres els científics o són vostès?”, els ha preguntat la diputada ultradretana, que ha insistit que “aquí no hi ha res”, que no hi ha cas. Ha situat l’orígen de la “campanya” en l’exjutge Baltasar Garzón i el diari El País. “Volen asseure el franquisme al banc dels acusats. No poden viure sense el franquisme”, ha criticat De Meer. “¿Aquesta és la pel·lícula de terror perfecta… De debò pensaven que una mentida així podia colar?”, ha interrogat. “No van robar-se nens en cap trama per part de cap règim”, ha conclòs. Simplement "sempre hi ha hagut tràfic de menors".

La diputada de Vox ha començat la intervenció carregant perquè la iniciativa la signava EH Bildu. “Vox està sempre amb la justícia, la veritat i les víctimes. Hi ha partits d’Otegi i nosaltres som els d’Ortega Lara”, ha afirmat.

Excepte Vox, tots els grups parlamentaris han anunciat que votaran a favor de la tramitació de la proposició de llei per reparar les víctimes de robatori de nadons. L'Audiència Nacional va elevar-ho a 30.000 casos.

Resposta de Rufián

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha aprofitat la seva intervenció per a respondre el negacionisme de Vox. “M’he estalvat veure la quarta temporada de El conte de la criada. Li ha faltat justificar el robatori de nadons”, ha ironitzat el dirigent republicà, que ha reblat: “Ho entenc perfectament, estem demanant als hereus d’aquella trama que condemnin aquella trama”. Li ha respost “que sí”, que vol asseure el franquisme al banc dels acusats. El diputat cupaire Albert Botran ho ha considerat el moment “més vergonyós” de la legislatura i ho ha atribuït perquè afecta “la seva essència política”, la del franquisme.