El portaveu de Vox en el Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha assegurat aquest dimecres que el rei Joan Carles I és "un ciutadà més" i que, com a tal, s'haurà de sotmetre a la justícia.

Així s'ha pronunciat el dirigent de Vox en ser preguntat per la decisió de la Fiscalia del Tribunal Suprem d'investigar el pare de l'actual cap de l'Estat pel presumpte cobrament d'una comissió per l'adjudicació de l'AVE a La Meca.

"És un ciutadà més que s'haurà de sotmetre a la justícia en el grau hauria que hauria de fer-ho qualsevol altre ciutadà", ha comentat Espinosa de los Monteros en la roda de premsa posterior a la reunió de la Junta de Portaveus del Congrés.

Això sí, ha indicat que possiblement aquest cas pugui dirimir "el primer cas en la història d'una persona que suposadament cobra una comissió no de l'adjudicatari d'una obra, sinó de l'adjudicant", amb referència a la Monarquia saudita.

Permetran la comissió del Congrés?

A més, el portaveu de Vox ha destacat el fet que la Fiscalia anunciés la seva decisió d'investigar al Rei Emèrit el mateix dia que va demanar de rebaixar la condemna a què fos gran dels Mossos durant el procés independentista català, Josep Lluís Trapero.

Després de preguntar-se si és normal que el Ministeri Públic faci coincidir decisions sobre "tres casos tan cridaners", ha assegurat que, segons la seva tesi, la Fiscalia va donar a conèixer la investigació al Rei Joan Carles per "tapar totes les altres coses".

A Espinosa de los Monteros se li ha preguntat fins a dues vegades si Vox permetrà que el Congrés investigui també el Rei Emèrit, com demanaran Unidas Podemos, Más País i les formacions nacionalistes i independentistes, però ell ha refusat contestar. Fins ara Vox ha rebutjat a la Mesa del Congrés totes les iniciatives registrades amb aquest propòsit.