El Centre Cultural La Farinera del Clot de Barcelona ha estat aquest dimecres l’escenari d’un acte ultraespanyolista en defensa del 25% del castellà. Quan només havien passat unes hores des que la capital catalana havia acollit una manifestació per protestar contra la sentència del TSJC, Escuela de Todos ha celebrat un acte per demanar un model bilingüe a  l’escola catalana. Ha estat un acte que ha comptat amb la presència, tal i com han confirmat els organitzadors de l’acte, del pare de la família de Canet de Mar que va demanar l’aplicació d’aquesta sentència en una classe de P5 de l’escola el Turó del Drac. En aquest conclave també hi han participat cares conegudes de l’entorn espanyolista que fan campanya per atemptar contra la immersió lingüística: Ana Losada, José Domingo, Fernando Sánchez Costa, Lorena Roldán i Sonia Sierra, entre d’altres.

L’acte s’ha fonamentat en insistir que els castellanoparlants tenen el dret d’exigir al Departament d’Educació i els centres educatius que almenys un 25% de les classes es facin en castellà, perquè així ho diu la justícia espanyola. Durant les diverses xerrades que han tingut lloc en aquesta trobada, s’ha fet un repàs històric de la immersió lingüística; sobre com es va anar aplicant de mica en mica a Catalunya. S’ha insistit en el fet que no es tracta d’un sistema “d’immersió lingüística”, sinó de “monolingüisme”. I s’ha confirmat el que Escuela de Todos ha anat informant en les darreres setmanes: davant de la decisió del Govern de no executar encara la sentència del 25%, l’entitat anirà als tribunals "representant 1.500 persones", tal i com ha anunciat José Domingo.

Aquest acte ha arribat unes hores després que la comunitat educativa sortís al carrer per deixar ben clar que a Catalunya no hi ha la intenció d’aplicar la sentència del 25%. Un total de 7.500 persones ―segons la Guàrdia Urbana― han recorregut el centre de Barcelona per acabar-se plantant davant les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l’artífex d’una sentència que ha indignat la societat catalana; pel fet que la justícia espanyola practica d’aquesta manera una ingerència en el sistema educatiu català, amb conseqüències nefastes cap a la immersió lingüística i la salut del català al país. La manifestació s’ha produït enmig d’un dia de vaga, en el qual, segons el Departament d’Educació, només un 6,49% dels docents de la pública han aturat l'activitat.

De fet, Ana Losada ha afirmat en declaracions als mitjans que aquest percentatge sobre el seguiment de vaga és un “fracàs” de la Generalitat, en tant que el Govern ha fet públic el seu suport a aquesta mobilització. En aquest sentit, ha opinat que el Govern ha deixat clar que “desobeeix” la justícia espanyola, motiu pel qual l’entorn espanyolista demanarà que s’executi immediatament aquesta sentència als centres escolars.