La dreta i l'extrema dreta espanyola volen mantenir viva la flama de les protestes contra el PSOE i contra una possible amnistia, i demanen als seus seguidors que tornin a Ferraz. Després de més de quatre nits de protestes davant la seu socialista, i amb el destacat increment de violència que es va viure aquest dimarts al vespre a Madrid, ara des de Vox i les entitats que envolten la formació de Santiago Abascal volen mantenir la força de les protestes i evitar que es dissuadeixin. Des de Vox ja han confirmat que aquest dimecres enviaran a representants del partit a Ferraz, i el sindicat "Solidaridad", adscrit a la formació ultraconservadora, ha fet una nova crida a la mobilització a xarxes socials tot i que no hi ha cap autorització de la Delegació del Govern per la manifestació. Tot això, mentre diferents càrrecs de dreta i extrema dreta encoratgen les protestes per "frenar el cop de Sánchez".

El líder de Vox, Santiago Abascal, va fer una crida aquest dimarts al desacatament entre els policies, demanant-los que no obeeixin "ordres il·legals" i aquest dimecres la crida a la mobilització contra Sánchez continua. El vicepresident de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, un dels homes forts de Vox i dels més ultres dins la cúpula del partit, ha elevat el to fins a l'extrem i ha alimentat la teoria que el govern espanyol en funcions és l'"únic responsable" dels disturbis. "En el passat els socialistes mataven al líder de l'oposició", ha publicat a les seves xarxes socials. "Ara us conformeu a amnistiar terroristes, governar amb el suport del braç polític d'ETA, carregar-vos l'estat de dret i tirar gas i cops de porra el dilluns a manifestants pacífics", ha afegit el polític ultra, sense cap condemna als episodis de violència per parts de grups de manifestants que van acudir a Ferraz incitats per aquestes formacions polítiques.

Els cadells d'ultradreta també han fet una crida a la mobilització aquest dimecres. La plataforma "Revuelta", una organització alineada amb Vox i que aplega joves de dreta i extrema dreta espanyola, també s'ha sumat a les crides per tornar a omplir el carrer Ferraz aquest dimecres al vespre. Però no s'han quedat aquí, al seu canal de Telegram han demanat a "espanyols expatriats" i que visquin a Brussel·les que a les 19 hores acudeixin a la plaça Luxemburg de la capital belga per manifestar-se contra el pacte del PSOE amb ERC i el possible pacte amb Junts. "Que les elits de Brussel·les s'assabentin del cop contra l'estat de dret que prepara Sánchez", resa el missatge publicat a Telegram.

segona nit alderulls a Ferraz (4). Europa Press
Imatges de grups violents davant la seu del PSOE a Ferraz / Foto: Europa Press

La policia investiga els grups violents de les protestes de Ferraz

La Policia Nacional investiga el rol que exerceix una "amalgama de grups d'ultradreta" darrere dels disturbis que van cobrant cada dia més intensitat pels enfrontaments amb els agents que custodien els accessos a la seu del PSOE a Ferraz. Es tracta de simpatitzants d'España 2000, Bastión Frontal, Hogar Social o Ultrasur, alguns grups amb activitat en l'actualitat i altres que es creien ja desapareguts, i que es concentren ara cada tarda per "encendre" la protesta, inicialment pacífica i que, amb el suport de Vox, rebutja la llei d'amnistia que negocia el PSOE amb partits independentistes per a la investidura de Pedro Sánchez.

Són grupuscles en moltes ocasions enfrontats entre ells, on es barregen, segons les citades fonts policials, missatges a favor de la unitat d'Espanya amb soflames contra la immigració, com es constata en què un dels lemes sigui "Espanya cristiana i no musulmana". També hi ha càntics recurrents contra la Constitució, afirmant que "destrueix la nació". Hi ha ultres que han passat per diverses d'aquestes organitzacions, moltes d'elles sorgides d'escissions per les disputes internes, d'aquí ve que la hipòtesi policial és que no hi hagi prèviament una "unitat d'acció", encara que després actuïn de manera coordinada enmig de la massa per buscar l'enfrontament amb el cordó policial, tal com va passar dimarts.

El PP tracta de mantenir certa distància amb Vox

Les dues últimes jornades de protestes davant Ferraz, en les quals ha participat Vox, però no el PP, s'han saldat amb càrregues policials, nou detinguts i actes violents que el PSOE ha instat a condemnar. El PP ha fet aquest dimecres al matí explícita aquesta condemna, encara que el seu cap de files, Alberto Núñez Feijóo, ha optat per posar el focus sobre el PSOE, en denunciar que és el president en funcions, Pedro Sánchez, el responsable d'una "aberració", l'amnistia, que no té el "consentiment" dels espanyols. Feijóo ha carregat a més contra el PSOE en sostenir que "no condemna la violència" perquè "pretén amnistiar-la".

Des de les files del Partit Popular diuen rebutjar també que els "disturbis violents" distreguin el debat públic central: l'aprovació de l'amnistia. Sobre aquest tema ha alertat Feijóo i també la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que no vol que les protestes pacífiques es barregin amb actes violents. "Amb els ultres no vaig ni aquí al costat, per això ho condemno, però no ho barrejaré injustament com fan vostès amb les manifestacions que s'estan produint per tota Espanya", ha dit la dirigent madrilenya.