El Partit Popular ha demostrat un joc d’equilibris digne de funambulista arran del caos provocat per grups ultres en les manifestacions convocades contra l’amnistia davant la seu del PSOE a Madrid. Amb una mà ha demostrat certa tebiesa inicial amb el rebuig a la violència exercida pels esvalotadors i, amb l’altra, ha assenyalat el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, com a culpable de generar “malestar social” entre la ciutadania. Després d’unes hores en què els populars han vacil·lat, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha posat distància amb la ràtzia ultra després que ho fes Isabel Díaz Ayuso i ha llençat una condemna a la violència afirmant que “no té cabuda en democràcia”, per bé que ha dit no acceptar “lliçons” de qui vol amnistiar “actes violents i antidemocràtics”, en al·lusió al PSOE.

🔴 Negociacions per a la investidura de Sánchez, DIRECTE | Última hora dels acords

En unes jornades parlamentàries organitzades pel partit al Congrés contra l’amnistia, Feijóo ha trencat una llança en contra de la violència viscuda aquesta setmana al centre de Madrid per part de grups ultres i ha recordat que fets d’aquesta mena “s’han de rebutjar sempre”. “La impunitat de la violència tampoc hi té cabuda”, ha afirmat el líder dels conservadors, que de seguida ha etzibat que el PP “no acceptarà cap “lliçó” de part “dels qui estan treballant perquè els actes violents quedin impunes”, en al·lusió a la negociació per l’amnistia que estan polint el PSOE i Junts per Catalunya. “Sánchez pretén amnistiar la violència i quan ho vols fer no pots donar cap lliçó als que la condemnen”.

 

En aquesta línia Feijóo ha recordat que el PSOE només aixeca la veu quan s’ataquen seus socialistes per dir, acte seguit, que no li venen al cap manifestacions per part dels socialistes quan “es van convocar manifestacions a les seus del nostre partit”, “es van organitzar busos per protestar contra els resultats electorals”, “es van fer escarnis públics a dirigents i membres del govern del PP” i “es va rodejar el Congrés quan estava reunit el ple de la cambra”.

Després dels incidents d’aquest dimarts a la nit, Feijóo va deixar anar a la xarxa X una condemna poc activa en fer responsable Pedro Sánchez del “malestar social”, si bé és cert que a continuació va escriure que les protestes s’havien de basar en el “respecte” i “exemplaritat” que, segons el seu punt de vista, “li ha faltat sempre al PSOE i als seus socis”. “No som com ells ni com la minoria que actua igual”, va acabar. La passivitat mostrada amb els violents la va contrarestar la secretària general, Cuca Gamarra, que va expressar a X la “condemna rotunda” contra els disturbis.

Ayuso torna a marcar el ritme de Feijóo

El pas del PP l’ha marcat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que s’ha avançat a Feijóo i ha fet una condemna explícita dels actes vandàlics i ha demanat “detenir” i “jutjar” els ultres que van provocar els aldarulls, al marge de donar suport a la policia desplegada pel centre de la capital espanyola per vigilar la protesta d’aquest dimarts, a la qual hi van acudir més de 7.000 persones i que es va saldar amb set detinguts i 30 agents ferits de diversa consideració, segons han indicat fonts del Ministeri de l’Interior.

La contundència ha anat a més a mesura que han passat les hores. El primer a ser més enèrgic en l’amonestació als actes violents ha estat el coordinador general del PP, Elías Bendodo, que aquest dimecres ha condemnat “qualsevol tipus de violència” contra la seu del PSOE després de dues nits de disturbis que els populars han atribuït a una “minoria violenta”, a la vegada que ha dit que les manifestacions “han de fer-se de forma ordenada i pacífica”. En una entrevista a Televisió Espanyola, Bendodo ha afirmat que Sánchez és el responsable de “l’enuig” perquè, al seu entendre, està creuant “totes les línies vermelles” en els seus pactes i negociacions amb els partits independentistes.