El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat avui una baixada generalitzada del combustible de vint cèntims per litre per a tota la població o un topall al gas, que podria situar-se en 50 euros/MWh. Vox i Ciutadans han valorat aquesta mesura com "insuficient" i han assegurat que "es queden curtes". El vicepresident del partit d'ultradreta de Vox, Jorge Buxadé, ha assegurat que l'executiu central "no ha abaixat cap impost del combustible" i que "s'han fet valer de les ajudes", per tot això ha afirmat que "no hi ha hagut cap sacrifici per part de l'Estat". El portaveu nacional de Ciutadans, Edmundo Bal, ha considerat "clarament insuficients" les mesures contingudes en el pla de xoc del govern central per pal·liar les conseqüències de la guerra a Ucraïna. Bal ha criticat a Sánchez per arribar "l'últim" entre els països de la UE per aturar la pujada de preus amb un paquet de mesures que "es queda curt".

Per altra banda, el Partit Popular s'ha obert a dialogar i a donar suport a les mesures per contenir la situació econòmica derivada de l'increment dels preus i dels combustibles. La coordinadora general popular i portaveu de la formació al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, ha assegurat que el PP està disposat a dialogar les rebaixes, però ha reclamat que s'inclogui una baixada impositiva tal com es va acordar en la Conferència de Presidents de la Palma. Segons han assenyalat veus del PP, reclamen "concreció" després d'una primera presa de contacte entre el ministre de Presidència Fèlix Bolaños i la popular Gamarra. "Sense conèixer a fons és difícil poder-les valorar (les mesures)", han assenyalat les veus del partit, que han recalcat que, tot i que el PP desconeix "com es plasmarà" aquestes propostes i que volen conèixer-les prèviament per "conèixer el sentit del seu vot".

Gamarra ha confirmat que anit va mantenir un contacte amb el ministre Félix Bolaños després de la reunió que ja van mantenir en el Congrés el passat 16 de març, en el qual se li va traslladar "algunes mesures, no totes". "El que demanem lògicament és tenir coneixement de l'esborrany del reial decret que es materialitzarà", ha afegit. En ser preguntada expressament si el PP pot inclinar-se cap al "no" en la votació en el Congrés si no inclou una rebaixa fiscal, ha admès que el PP és "perfectament conscient" de la situació "dura i difícil" que està travessant la societat espanyola i per això ha reclamat mesures "immediates, urgents i eficaces" per a superar-la. Això sí, ha deixat clar que aquesta situació "no té a veure només amb la guerra d'Ucraïna" perquè la inflació ja estava abans "disparada" a conseqüència d'una "mala política econòmica" que ha vingut desenvolupant l'Executiu de Sánchez aquests anys.

La rebaixa de Sánchez

Pel que fa a les famílies i els treballadors, destaca especialment la "bonificació mínima" de 20 cèntims per litre de combustible (no només per als transportistes); 15 cèntims seran assumits per l'Estat i com a mínim 5 per les petrolieres (algunes han anunciat que seran més). Però es contemplen altres mesures, com la recuperació dels ERTO per a evitar acomiadaments, que la revisió dels lloguers no pugui superar el 2%, un augment del 15% de l'import de l'ingrés mínim vital, la pròrroga de les mesures fiscals en la factura de la llum o l'ampliació del bo social elèctric a 660.000 famílies més.

 

Justament en l'àmbit energètic, la principal mesura, amb caràcter "excepcional" i temporal", serà la fixació d'un "preu de referència" al gas que s'utilitza per a produir energia. Pedro Sánchez no ha posat xifra a aquest límit --que alguns mitjans situen en 50 euros/MWh--, però sí que ha defensat que permetrà "rebaixar significativament" la factura de la llum". Aquesta mateixa setmana Espanya i Portugal presentaran una proposta a la Comissió Europea, que esperen que aprovi "en un molt breu termini de temps". Un cop passi això, l'endemà serà publicada al BOE "amb efectes immediats".