La dreta espanyolista hi torna. Vox, Ciutadans i el Partit Popular han tornat a fer de les seves avui al Parlament, aquesta ocasió durant el ple que ha permès aprovar el decret del Govern que pretén protegir el català a les escoles. Totes tres formacions ja van fer-ho fa només unes setmanes, en aquella ocasió durant l'aprovació de la llei del català després de l'acord entre el PSC, ERC, Junts i els comuns. Joan Garriga advertia: "Discriminen el castellà perquè, per a vostès, la immersió és un objectiu polític per uniformar els catalans i acabar amb la pluralitat de Catalunya". "Aquesta llei la presenta el separatisme més radical i hispanòfob", llançava Carlos Carrizosa. I Alejandro Fernández lamentava que el català s'havia fet "antipàtic" i que la llei significava "la supressió de la llibertat".

La croada d'aquest dimecres contra el decret no s'ha distanciat massa d'aquella retòrica. Primer ha estat el torn del diputat de la ultradreta, Manuel Acosta, qui ha optat per fer servir al·legories i referències a texts clàssics de l'Antiga Grècia per descriure la situació que han generat els independentistes amb el català a les escoles com un "laberint sociolingüístic". Així, ha lamentat que la mesura del Govern rebutgi els percentatges, la qual cosa representa "un ànim de desobediència". "Estem davant un evident frau de llei perquè no es porti a efecte el 25%", ha reblat. "Cap llei pot anar en contra de sentències fermes". I ha carregat contra la decisió de mantenir el català com a llengua fonamental de l'ensenyament. "S'exclou el castellà sent la llengua pròpia de la meitat dels catalans". I, com també ha fet el PSC durant la seva intervenció, ha assenyalat que Educació batalla contra el 25% de castellà mentre que advoca perquè un 80% dels graus universitaris siguin en català.

Per part de Ciutadans, ha estat la diputada Anna Grau qui ha sortit al faristol. I ben aviat ha recordat el perquè de la seva fama. El seu discurs ha estat clarament bel·licista, i des del principi ha optat per fer-la grossa. "Amb aquest decret fan de la llengua catalana un drap brut, una arma de guerra i un instrument d'opressió i hispanofòbia", ha sentenciat. "Acabaran multats i purgats. Aquestes jugades s'acabaran aquí i algú haurà de pagar per tot el que estan fent". També retrets als comuns i al PSC, a qui ha tornat a titllar de "ximple útil", com ha fet Nacho Martín Blanco. Però el discurs de Grau també ha deixat entreveure la difícil situació que travessa la seva formació després dels resultats catastròfics a Andalusia. "Creuen que ens enterraran com a la UCD, però no ens deixarem matar per l'esquena", ha advertit. "Cs no desapareixerà, renaixerà els cops que faci falta. No ens fa por perdre eleccions ni les enquestes arreglades: tornarem a ser aquí, fidels al servei del poble". I ho ha culminat tot amb un inesperat "Visca Catalunya" solitari.

El darrer torn ha estat el de la popular Lorena Roldán, qui s'ha centrat en la qüestió de la desobediència per la sentència del 25%. "S'han inventat un decret per incomplir la sentència i ho han proclamat als quatre vents", ha dit. "No acatar la resolució judicial i obviar la jurisprudència és motiu més que suficient per votar en contra del decret, i per a votar en contra fins i tot quatre cops". Així, ha atacat també el govern de Pedro Sánchez, lamentant que no hagi actuat contra els moviments dels independentistes i sense dur a terme una resposta contundent contra el Govern. "La mateixa matraca habitual de sempre".