El grup parlamentari de Vox ha registrat al Congrés una proposició de llei per a la derogació de la Llei de Memòria Històrica, una mesura que ja va anunciar que executaria el mes d'octubre passat coincidint amb l'exhumació del Valle de los Caídos del dictador Francisco Franco.

La iniciativa ha estat ja qualificada per la Taula de la Cambra Baixa, que l'ha enviat al govern espanyol perquè rebi el seu vistiplau per al seu debat. Aquest tràmit és imprescindible amb tota proposició de llei, sobre les que l'Executiu ha de manifestar el seu criteri respecte a la presa en consideració i la seva conformitat o no a la tramitació si impliqués augment dels crèdits o disminució dels ingressos pressupostaris.

Vox va qualificar l'exhumació de Franco com "un atac a la família" i va anunciar una ofensiva parlamentària per demanar la derogació de totes les lleis de Memòria Històrica, no només la nacional de 2007 sinó també les autonòmiques.

Així ho ha registrat en una de les seves primeres iniciatives parlamentàries en aquesta nova legislatura, entenent que aquestes lleis busquen estendre una visió "esbiaixada" de la història i una nova "veritat oficial", que segons el seu parer se sustenta en l'"odi".

L'eurodiputat de Vox Jorge Buxadé i la secretària general del grup parlamentari al Congrés, Macarena Olona, van ser a l'octubre els encàrrecs de denunciar aquest "atac a la llibertat ideològica".

Derogació sense alternativa

El president del partit, Santiago Abascal, ha denunciat en nombroses ocasions que es comença amb la Llei de Memòria Història i l'exhumació de Franco i es continuarà amb la revocació de la Transició i amb l'enderrocament de la Monarquia.

En les seves iniciatives per a la derogació de les lleis de memòria Vox no planteja cap alternativa a les normes en vigor, ja que considera que la història ha de deixar-se als historiadors i simplement busquen derogar les normes aprovades al seu dia.