Les fake news també es combaten des del Parlament de Catalunya. La seva presidenta, Laura Borràs, ha rectificat les declaracions del líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, que havia denunciat que en el debat de la primera investidura, "els líders independentistes van lluir una esvàstica" impresa en un full quan va ser el seu torn de paraula.

Avui, el tema ha tornat a sortir i per al·lusions Borràs els ha esmenat l'error de concepte que aquest partit d'ultradreta ha comès: "Senyor Garriga, li faré un aclariment. Res no impedeix mostrar imatges o símbols des dels seus escons, però per la consideració inicial sobre què es va mostrar l'altre dia, no era una esvàstica sinó tot el contrari. Una imatge de Pere Català encarregada per la Generalitat catalana del 1936 i que representa una espardenya trepitjant una esvàstica, simbologia precisament de la confrontació de l'humanisme contra el feixisme".

Diputada esvàstica espardenya Jenn Diaz @ACOM es

La diputada d'ERC, Jenn Díaz, en el primer debat d'investidura mostrant el cartell republicà / Font: ACOM_es

Ignacio Garriga VOX esvàstica cartell republicà Sergi Alcázar

Torn d'intervenció de Garriga amb una bona part dels diputats absents i amb el cartell de Pere Català a les seves cadires / Fotografia: Sergi Alcázar

Vox reclama "imparcialitat"

Garriga, que ja s'havia retirat a la seva cadira, no ha trobat les paraules adients per respondre i ho ha fet un company del seu partit. Ometent l'explicació, des de Vox han replicat: "L'article 39 estipula la imparcialitat de la presidenta i vostè sempre que parla fa declaracions polítiques". Ràpidament ha canviat la llengua per parlar en castellà i ha afegit: "Abstingui's de fer manifestacions polítiques".

Borràs, tirant de reglament, ha insistit: "El senyor Ignacio Garriga m'ha interpel·lat directament i la presidència té, entre les seves atribucions, contribuir a la sessió, per això l'he esmenat i l'he contextualitzat". I fins aquí. Vox volia tornar a entrar en la confrontació però la presidenta li ha recordat que ja no tenia l'ús de la paraula.

 

El cartell republicà ha estat reivindicat pels diputats independentistes. A tall d'exemple, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha escrit des de Twitter, confinat per un contacte estret amb un positiu: "Pere Català Pic, vallenc il·lustre, el màxim títol de reconeixement de la ciutat de Valls que vam tenir l’honor i el goig de concedir a les Decennals 2011. Aquesta excel·lent fotografia de l’any 1936, Aixafem el feixisme, està feta amb unes bones espardenyes de Valls". 

CARTELL ESCLAFEM FEIXISME

Cartell republicà de Pere Català

En el segon debat d'avui també s'han vist cartells antifeixistes per protestar contra la presència de Vox al Parlament. Bona part dels diputats d'ERC, la CUP i els comuns han abandonat el ple. Per la seva banda, els de Junts han alçat amb la mà cartells on es podia llegir "Acció Antifeixista, Països Catalans".

 

 

cartells antifeixistes Vox segona investidura - Sergi Alcázar

Segona sessió d'investidura d'aquest dimarts / Foto: Sergi Alcázar